facebook

Українська діаспора може серйозно вплинути на вибори в США – Чалий

Численна українська громада Сполучених Штатів, яка налічує понад 1,5 млн людей, разом з іншими вихідцями зі Східної Європи, здатні суттєво вплинути на картину президентських виборів, які пройдуть у США наступного вівторка.

630_360_1467447989-3242

Так прокоментував у п’ятницю ситуацію посол України в США Валерій Чалий, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Одна з відмінностей цих виборів полягає в тому, що роль української діаспори, як і діаспор польської, балтійських країн, румунської, дуже зросла… Кількість громадян українського походження – понад 1,5 млн в Сполучених Штатах. Відверто кажучи, не всі вони політично активні, але навіть та частина, яка прийде голосувати, може мати дуже серйозний вплив”, – зауважив дипломат.

Він підкреслив, що цей вплив критично важливий для кандидатів, оскільки боротьба відбувається в тих штатах, де не спостерігається чіткої перемоги одного чи іншого політика. “Саме в цих штатах є велика українська діаспора”, – констатував він.

Посол уточнив, що йдеться про Огайо, “де закордонних українців понад 60 тисяч, і активно діють українські організації”; про Пенсильванію, “де дуже важлива ситуація, але є перевага одного з кандидатів (Клінтон – ред.)”; про Флориду, “де попередній результат багато в чому засвідчить тенденцію і можливий підсумок по виборах загалом”. Крім того, українська громада зосереджена на західному узбережжі, зокрема, в штатах Каліфорнія, Орегон та Вашингтон. Серйозна боротьба вестиметься в штатах Нью-Джерсі і Нью-Йорк, де представлено багато вихідців зі Східної Європи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дипломат також звернув увагу на певні зміни у виборі українських американців між кандидатами. “Традиційно діаспора голосувала за республіканців, а зараз у них почались роздуми з приводу кандидата від Республіканської партії”, – сказав Чалий. Він підкреслив, що ситуація на останньому етапі виборів може розвиватися абсолютно непередбачено, назвавши боротьбу “дуже напруженою”.

Тим часом, український дипломат висловив позитивну оцінку того, що позиція по Україні представлена в політичних платформах і демократів, і республіканців. “Ми задоволені, що це має місце. Але якщо говорити відверто, цього недостатньо”, – зауважив Чалий.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...