facebook

Україну чекають температурні сюрпризи: синоптики розповіли про погоду в жовтні

Другий місяць осені-2020 в Україні не стане винятком і продемонструє близьку до середніх багаторічних значень температуру. Але не виключені й погодні сюрпризи.

Таким прогнозом на жовтень поділився директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда, пише “Сьогодні”.

За його словами, в більшій частині України в другій і третій декадах місяця у регіонах спостерігатиметься перехід середньої добової температури через +8 градусів у бік зниження. Тоді як у південній частині країни і на Закарпатті нижче цієї позначки стовпчики термометрів опустяться тільки в першій декаді листопада.

“Середня місячна температура в жовтні і цьогоріч передбачається 7-12 градусів тепла, в горах – до 6-7 градусів тепла, що близько до середніх багаторічних значень. Місячна кількість опадів очікується 30-65 мм, у Карпатах місцями 75-100 мм, що також у межах середніх багаторічних значень”, – зазначив Кульбіда.

Однак, підкреслив синоптик, не виключені й погодні, насамперед температурні, сюрпризи. Адже, за інформацією Укргідрометцентру, в попередні роки в жовтні були зафіксовані аномальні відхилення від середніх температур в Україні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас, народний синоптик Леонід Горбаль прогнозує, що жовтень почнеться “по-вересневому”, з бабиного літа. Його не зіпсують навіть невеликі дощі, які 3-4 жовтня можливі в окремих областях, насамперед на заході України. Але вже 4-го потеплішає до + 16-18 градусів вдень, це на 8-10 градусів вище, ніж в останні дні вересня, на півдні навіть вище, до +20.

Запасів тепла вистачить ненадовго, до 10 жовтня, і на Покрову (14 жовтня) буде зовсім прохолодно, вдень нижче 10 градусів тепла. На свято можливі сильні дощі, місцями до 7 мм опадів. Дощі за 3-4 дні поступово послабшають, але й температура знизиться до середньодобової в межах 3-5 градусів тепла. Тобто вночі при проясненнях можливі навіть заморозки, насамперед в північних регіонах.

Кінець жовтня очікується майже зимовим: з 26-27 жовтня температура знизиться до нуля, зарядять дощі, які посилюватимуться. Вони принесуть нам холод, а 29-31 жовтня очікуються навіть нічні морози до -3-5 градусів. В окремих регіонах, насамперед на півночі і сході країни, можливі дощі зі снігом і невеликий мокрий сніг.

“Наприкінці жовтня можуть бути заморозки, але на початку місяця після невеликих дощів чекаємо 10 днів неспекотної, але сухої і приємної погоди”, – узагальнив свій прогноз Леонід Горбань.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...