facebook

Вакцина від кума: Медведчук пропонує зробити з українців піддослідних кроликів Кремля

До місцевих виборів в Україні залишається всього нічого, а це значить, що в хід йдуть все брудніші та грубіші прийоми з підгортання довірливого електорату. Втім, навіть в такій грі існують червоні лінії, які переступати не можна. Але далеко не всіх це зупиняє.

Так, лідер “Опозиційною платформи − За життя” днями почав вимагати в української влади купувати російську вакцину від коронавірусу. Те, що всі незалежні фахівці називають її неперевіреною та небезпечною для життя − політика, мабуть, не хвилює. Вибори важливіше, пише Апостроф.

Росія “продає” неперевірені ліки

1 жовтня на сайті ОПЗЖ з’явилася заява, в якій кум Путіна розхвалював російську вакцину “Супутник V”, називаючи її єдиним доступним засобом для боротьби з коронавірусом.

“Росія вже отримала заявки з 50 країн СНД, Європи, Азії, Близького Сходу та Латинської Америки на більш ніж 1,2 млрд доз своєї вакцини на поточний та наступний рік. І саме з виробниками цієї вакцини треба вести переговори, якщо українська влада збирається рятувати громадян нашої країни, а не годувати грантоїдів, які здійснюють закупівлі лікарських препаратів за бюджетні кошти. І робити це треба негайно!”, − заявив Медведчук.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином одіозний політик підхопив “пісню” російських державних ЗМІ, тон яким ще в серпні поставив президент РФ Володимир Путін. Тоді він заявив, що саме його держава першою в світі зареєструвала успішну вакцину і скоро запустить її в масове виробництво. Нібито препарат навіть випробувала на собі його дочка.

Однак у незалежних експертів “чудо−ліки” довіри не викликали. Європейські вчені, які беруть безпосередню участь в розробці вакцини від COVID−19, дуже здивувалися, оскільки ніяких наукових подробиць про свій препарат в РФ поширювати не стали. Там просто заявили, що ті хто пройшли випробування, почувають себе добре і ніяких побічних ефектів у вакцини не виявлено. І це ще один дивний момент. Оскільки побічні ефекти є навіть у банального аспірину. Що вже говорити про вакцину від такого серйозного захворювання.

Професор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, швейцарський дослідник Франсуа Балу назвав це рішення російської влади дурним та поспішним. “Політичне рішення, ухвалене в божевільній гонці за озброєння вакциною проти COVID−19. Якщо введення вакцини спровокує у людей серйозні побічні ефекти, це буде катастрофою. Це ще більше посилить недовіру до політики в галузі охорони здоров’я та в цілому до уряду”, − пояснив Балу.

Крім того, відомо, що на момент реєстрації “Супутник V” не пройшов третій етап тестування − його розпочали лише в середині вересня і результатів досі ще немає. Зареєструвати такі “ліки” могли тільки в Росії, а в жодній цивілізованій країні світу його жодному разі не дозволять застосовувати на людях до проходження всіх етапів перевірок.

“Це не вакцина, це означає, що це якийсь препарат, який викликає появу антитіл і не дає поганих ефектів, ускладнення. Він не шкідливий. А третю фазу зробить хтось? 20 тисяч прищеплять, а 20 тисяч не прищеплять − тоді подивимося, хто більше хворіє”, − пояснив заступник генерального директора з науки Міжнародного інституту вакцин при ООН Михайло Фаворов.

У вакцину Путіна не вірять навіть росіяни

Поки на Заході проводять численні тести і намагаються виготовити дійсно надійні ліки, Росія поспішає і вже відвантажує перші партії так званої вакцини в регіони. Зокрема, до окупованого Криму, який Росія вважає “своїм”. Виходить кримчан тепер використовують як піддослідних кроликів. Можливо для того, аби зменшити кількість споживачів води, якої там скоро зовсім не залишиться?

При цьому навіть російське населення не приховує свого скепсису щодо так званих ліків, пропонуючи вакцинувати їм спочатку російську еліту і самого Путіна, а потім вже використовувати на людях.

Такі коментарі можна прочитати на російських сайтах. Як ми бачимо, ура-патріотизмом в них і не пахне.

Було б дуже дивно, якби в такій ситуації українська влада вирішила замовити російську вакцину. І справа тут не тільки в політиці, а й здоровому глузді, яким керуються у всьому світі.

Чого не зробиш заради виборів

У світі розробляється кілька десятків вакцин від коронавірусу: ізраїльська, британська, німецька, американська, швейцарська та інші. У вересні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що діалог про отримання йде − з США і Євросоюзом. “І коли я говорю “діалог” − це означає, що вже напрацьовуються моделі того, як ми можемо отримати доступ до вакцини, коли вона з`явиться в їхньому розпорядженні”, − пояснював глава МЗС.

Здається, що в такий ситуації будь−яка розсудлива людина, вибираючи між російською і, наприклад, німецької вакциною зробить вибір на користь останньої. Нехай навіть вона буде коштує трохи дорожче. Оскільки здоров’я у всіх одне і заганяти в кров неперевірений препарат − нерозумно і небезпечно.

“Медведчук − нарцис. Йому дуже хочеться довести всім, що він найрозумніший і найвпливовіший. Через це, до речі, у них в ОПЗЖ і відбувається левова частина конфліктів. До того ж йому явно не дає спокою, що у того ж Бойко рейтинги у багато разів вищі. Медведчуку теж би хотілося бути на верхівці рейтингів з соцопитувань. Тому такі популістичні кроки цілком зрозумілі і з’ясовні. Думаю, що далі їх буде ставати все більше”, − пояснив політичний експерт Антон Авксеньтьєв.

Українська влада, на думку експертів, зобов’язана жорстко відреагувати на подібні висловлювання Медведчука. І справа не у виборах або політичному піарі. Зрозуміло, що більшість вітчизняних політичних діячів керуються принципом: “На війні всі засоби хороші”. Однак є речі абсолютно неприпустимі. Наприклад, усвідомлена дезінформація громадян, яка може бути небезпечною для їх здоров’я.

Лідер ОПЗЖ не гребує ніякими методами, щоб мобілізувати свій електорат перед місцевими виборами та вбити їм в голову дві прості думки: чинна влада погана, оскільки не збирається купувати вакцину у Росії. Сам же Медведчук і його ОПЗЖ − молодці, які дбають за інтереси громадян. На східній та південній Україні знайдеться чимало виборців, які повірять у цю байку…

“Дійсно, тема коронавірусної інфекції, на жаль, стала одним з головних іміджевих трендів цих місцевих виборів. Один за одним політики заявляють про те, що заражаються COVID−19, і це стає такою собі новою політичною модою (втім, думаю, що найближчим час в зв’язку з невтішною статистикою по захворюваності та смертності ця мода припиниться і до хвороби стануть ставитися більш серйозно). “Коронавірусний трек” використовується політиками, щоб, по−перше, нагадати про себе, по−друге, показати себе в образі жертви хвороби, яка болісно долає захворювання (наш народ дуже ласий на образ жертви), а за підсумком, перехворівши або ж “перехворівши” − обов’язковий піар на передачах в лікарні, наприклад, тієї чи іншої гуманітарної допомоги − вже буцімто зі знанням справи − і звинувачення влади в тому, що боротьба з епідемією провалена. Ось така “коронавірусна політтехнологія”, − сказав в коментарі політолог Микита Трачук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...