facebook

Перехід на зимовий час в Україні: як не захворіти через зміну часу

У листопаді українцям доведеться підлаштовуватися – кому кілька днів, а кому кілька тижнів

У неділю, 25 жовтня, українці перейдуть на зимовий час. Це означає, що дія літнього часу призупиняється, або “скасовується” до весни наступного року. Далі у матеріалі розповідаємо, як і коли правильно переводити годинник та на що звернути увагу у перші дні “нового” часу.

Коли і як переводити годинники

О 04:00 (за київським часом) 25 жовтня 2020 року стрілку годинника потрібно перевести на одну годину назад у зв’язку з переходом на “зимовий час”. Про це українцям нагадав Департамент технічного регулювання та метрології Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Незважаючи на чутки про скасування переходів на зимовий та літній час, наразі в Україні ще діє постанова Кабінету міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 “Про порядок обчислення часу на території України”. Саме згідно з нею українці і переведуть свої годинники.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відповідно до порядку обчислення часу, що діє у країнах Європи з 1996 року, Україна запровадила таке обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

У листопаді нам всім перші тиждень-два буде здаватися, що вранці ми спимо ніби на одну годину більше, а сутінки надворі настають швидше і начебто “раніше” за годинником.

А як у Європі?

Цікаво, що у 2018 році жителі країн Європейського Союзу під час онлайн-голосування підтримали скасування сезонного переведення стрілок годинника. Тоді більшість опитаних проголосувала за відмову від зимового часу.

Одразу після голосування Єврокомісія запропонувала країнам Євросоюзу вже у 2019 році відмовитися від сезонного переведення стрілок годинника, обравши як постійний зимовий або літній час. Проте цього не сталося, натомість цього року з’явилося повідомлення про те, що Європейський Союз може відкласти рішення про скасування переведення годинників у 2021 році.

Так, представник уряду Фінляндії заявив, що скасування переведення годинників можуть відкласти на невизначений термін, бо низка європейських держав не визначилися з позицією в цьому питанні і бояться, що ЄС стане “клаптиковою ковдрою” з різних часових поясів.

Фінляндію підтримала і Німеччина. Там заявили, що перед ухвалення рішення про скасування переведення годинників потрібно проаналізувати всі наслідки для ЄС, зокрема, “часові острови” та розбіжностей з іншими державами у спільному ринку.

Україна хоче скасувати перехід на зимовий час?

Днями перший заступник спікера Верховної Ради Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт № 4201 про обчислення часу в Україні. Документ пропонує відмовитися від переведення годинників на літній та зимовий час. Пропонувалося встановити по всій Україні єдиний київський час і надалі ніколи більше не переводити стрілки годинника ані вперед, ані назад.

“Окрім цього, законопроєкт сприятиме євроінтеграційним прагненням України. Адже 84% жителів країн ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній і зимовий час, що було підтримано Європейським Парламентом”, – заявив Руслан Стефанчук.

Новини за темою: В уряді назвали умову скасування переходу на літній час

Це не перша подібна ініціатива. Були й інші, але жодна з них не увінчалася успіхом, бо чиновники не змогли вирішити, який же час залишити основним.

Наслідки переходу на зимовий час

Через перехід на зимовий час та певний “зсув” режиму дня – пробудження та засинання – у людини можуть виникнути певні некомфортні відчуття або погіршення самопочуття в цілому.

Приміром, якщо людина має проблеми із серцево-судинною системою або схильність до депресії, то, за словами лікарів, їй варто надзвичайно уважно поставитися до свого самопочуття у перший тиждень після переведення годинника. Не варто нехтувати “дзвіночками” організму, натомість потрібно пам’ятати, що згідно з дослідженнями, у перші дні після переходу на зимовий час різко зростає кількість інфарктів і самогубств, а також число дорожньо-транспортних пригод.

Погіршення самопочуття пов’язане зі зміною тривалості сну та з пробудженням у темряві. Через це порушується циркадний ритм організму, від якого залежить робота імунної системи.

Щоб уникнути труднощів після переходу на зимовий час, медики радять поступово підлаштувати свій режим дня під нього. Потрібно скоротити кількість стресових ситуацій та не нервуватися від браку сну.

Найкращим способом захиститися від негативних наслідків переведення годинника – це сон. За кілька днів до переходу на зимовий час почніть лягати спати раніше – на 15 або на 30 хвилин. До того ж не слід спати вдень та пити каву у другій половині дня.

Всього на адаптацію після переведення годинника на зимовий час знадобиться приблизно тиждень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...