facebook

Польща вирішила масово заманювати українців: чим приваблюють заробітчан

У Польщі збираються спростити процедуру отримання офіційного дозволу на роботу. За новими правилами не потрібно буде мати стабільне джерело доходу та постійне місце проживання. Легше буде влаштуватися і в стратегічні підприємства, де зараз є обмеження для іноземців.

Про йдеться в уже зареєстрованому законопроєкті, передає «Обозреватель».

Нові рішення дозволять швидко отримати дозвіл на легальну роботу та проживання у Польщі. Зокрема:

– скоротять розміри зборів за видачу або обмін документів, що видаються іноземцям;

– відмовляться від вимоги особистої явки під час епідемії у питаннях надання посвідки на проживання;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

– розширять сфери доступу на так звану «інтервенційну сезонну роботу» під час карантину;

– скасують положення, які продовжують терміни виїзду з території Польщі, й дати добровільного повернення, зазначені в рішеннях, які зобов’язують іноземця повернутися;

– скоротять терміни, протягом яких іноземець повинен мати стабільне й регулярне джерело доходу в процесі видачі дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС.

Нові рішення дозволять швидко отримати дозвіл на легальну роботу і проживання в Польщі. Влаштуватися на роботу буде простіше.

Скільки українців працює в Польщі

Із 689 тис. застрахованих іноземців 507 тис. – українці. Це 75% усіх заробітчан, йдеться в даних польського соцстраху. «Такого масштабу в нашій історії не було», – заявила глава відомства Гертруда Усьцинська.

Головна причина такої тенденції – карантин, розповідає експерт у питаннях працевлаштування за кордоном Ярослав Мазур. Інші країни посилили вимоги й перестали приймати таку кількість заробітчан. А ось Польща приймає українців.

«Інтерес до Польщі зріс за останні вісім місяців. Більшість країн, куди їздили українці працювати нелегально або легально, вже закриті. Ті, хто не може знайти гідну роботу в Україні, їдуть до Польщі. Пандемія дала сплеск збільшенню офіційного працевлаштування в Польщі», – розповідає Мазур.

Потрібно враховувати, що пів мільйона – це тільки ті, хто застрахований, насправді в західного сусіда офіційно працює один мільйон осіб і нелегально – близько двох мільйонів, додає ексміністр соцполітики Андрій Рева.

«Масової міграції зараз просто немає. Ті, хто перебуває в Польщі, вони легалізуються. Особливо на тлі розповідей Шмигаля, що пенсій через 15 років не буде», – розповів експерт.

Скільки заробляють і на які умови погоджуються

Українські заробітчани після приїзду до Польщі повинні почекати 10-денний карантин, пояснює Мазур. Роботи там багато: від прибиральника до інженера. Але якщо проблем із переїздом для зварника, пакувальника не буде, то бухгалтери, юристи, медики повинні не просто знати польську, а й пройти процедуру підтвердження своїх дипломів, знати місцеве законодавство – це довго й дорого.

Зарплати можуть бути від мінімальної – трохи більше ніж 17 тисяч гривень – до кількох тисяч доларів. Різноробочі можуть заробляти близько 35 тисяч.

До речі, карантин вніс свої корективи в ринок праці і в Польщі. У квітні-травні кількість вакансій для українських заробітчан скоротилася удвічі, розповідає керівниця напряму з роботи з партнерами Jooble Олена Кирильєвніна.

Зростання пропозицій почалося в червні – кількість вакансій повернулася до рівня березня, і з кожним місяцем спостерігається істотний приріст. «Станом на середину жовтня в Польщі для українців відкрито понад 3600 вакансій. Найчастіше роботодавці шукають людей на виконання фізичної роботи, що не вимагає вищої або спеціалізованої освіти – пакувальників, різноробочих на будівництво і працівників на склади», – говорить Кирильєвніна.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...