facebook

Скільки держава тратить на одного суддю КСУ: сума

Державний бюджет витрачає на утримання одного судді Конституційного суду в рік 21 млн грн. 

Джерело: нардепка від “Слуги народу” Галина Янченко після засідання фракції

Пряма мова: “Абсолютні різні є законодавчі ініціативи. Я, наприклад, сьогодні внесла законопроєкт про позбавлення Конституційного суду державного фінансування до моменту його оновлення.

Утримання одного судді конституційного органу обходиться бюджету, а конкретно платникам податків, в 21 мільйон гривень на рік. І ці люди зараз ставлять під сумнів велику частину антикорупційної реформи.

Деталі: Янченко вважає, що після рішення суддів державне фінансування КС викликає питання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Наразі текст законопроєкту № 4308 відсутній на сайті Верховної Ради. Водночас із його назви зрозуміло, що гроші, які заплановані на утримання суддів Янченко пропонує перенаправити на освітні програми.

Наразі у Конституційному Суді працює 15 суддів, ще 3 місця залишається вакантними. Таким чином, утримання лиш чинних суддів обходиться бюджету у близько 315 млн на рік, не враховуючи інших видатків на Суд.

Передісторія:

27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства, зокрема ст. 366-1 Кримінального кодексу. Рішення КС розцінили як скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.

НАЗК ввечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду, однак потім відкрило його на вимогу Кабінету міністрів.

Президент Володимир Зеленський пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування “нікчемним”, залишивши без правових наслідків, відновивши дію закону “Про запобігання корупції”.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький заявив, що законопроєкт президента має ознаки конституційного перевороту, що Зеленський хоче створити “кнопочний суд”. Тупицький запевнив, що не збирається подавати у відставку на чиюсь вимогу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...