facebook

Абонплату на газ перерахують: українці отримають нові платіжки

В Україні з 1 січня 2021-го перерахують розмір абонплати на газ для всіх споживачів. Ці гроші витрачають на утримання інфраструктури, а платити потрібно щомісяця одну й ту саму суму. Зараз ми платимо з урахуванням обсягів споживання у 2019-му, а наступного року суму перерахують вже за даними за цей рік.

Про це пише Обозреватель.

Що таке абонплата:

в Україні перед тим як запустити ринок газу (зараз можна самостійно вибирати і будь-якої миті змінювати постачальника), розділили платіжку на два складники. Перший – газ, який використовували (платити за лічильником), другий – витрати на утримання інфраструктури (ще називають плата “за трубу”).
Як рахують абонплату:

розмір абонентської плати рахується з урахуванням споживання за минулий рік. Увесь газ у кубометрах, які витратили, множать на тариф і ділять на 12 місяців. Те, що вийшло, – абонплата;
тариф у кожного облгазу свій. Він залежить і від протяжності труб, і від зарплат на підприємстві, і від супутніх витрат. У середньому тариф коливається близько 1 грн. Ті, хто використовує газ для опалення, можуть вносити близько 100-300 грн абонплати, якщо блакитне паливо використовують тільки для приготування їжі, оплата може становити близько 20 грн.
“За основу береться обсяг споживання газу протягом “газового року”. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф за доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно протягом року”, – пояснили в пресслужбі Регіональної газової компанії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як перерахують розмір у 2021-му:

зараз ми платимо з урахуванням обсягів споживання з 1 жовтня 2018-го по 30 вересня 2019-го. А з 1 січня будемо платити з розрахунку того газу, який витратили з жовтня 2019-го по кінець вересня 2020-го;
якщо ви в цей період витрачали більше, то виросте й сума в платіжках. Якщо ж економили, то, найімовірніше, зможете платити менше.
Правда, низка облгазів планує переглянути й сам тариф. Серед них, наприклад, Київоблгаз. Там підрахували, що зібраних грошей їм не вистачає: росли зарплати, збільшувалася вартість матеріалів. Тому й абонплата повинна бути більшою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...