facebook

Супрун розповіла, які ліки викинути раз і назавжди. Список

Колишня урядовиця порадила відмовитися від гірчичників, зеленки та оксолінової мазі

Колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун оголосила “декомунізацію” аптечки та запропонувала українцям викинути частину лікарських препаратів. Про це вона повідомила у Facebook.

“Залишки “совєччини” продовжують існувати в житті багатьох українців. І навіть ближче, ніж це може здаватися, на перший погляд – в домашній аптечці”, – наголосила Супрун.

За її словами, застарілі препарати є неефективними, а також можуть становити небезпеку здоров’ю людини. У зв’язку з цим Супрун закликала українців викинути з домашньої аптечки такі ліки:

Гірчичники

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ексміністерка зазначила, що гірчичники не допоможуть “прогріти” організм, “вигнати” хворобу, легше дихати чи менше кашляти. За її словами, доказів їхньої ефективності немає, однак “є докази опіків, які вони можуть залишити на шкірі”.

Оксолінова мазь

Цим препаратом радять мазати у носі, щоб захиститися від грипу та застуди. Однак, Супрун запевнила, що науковці не довели ефективність такої дії. Крім того, мазь блокує носовий хід, ускладнює дихання та заважає слизовій оболонці очищатися під пилу, диму чи збудників інфекцій.

Йод та зеленка

Супрун запевнила, що неглибокі рани чи порізи можна очистити водою та продезінфікувати сучасними засобами, які не викликають подразнень, болю та не фарбують шкіру.

Перекис водню

Цей препарат не допомагає рані швидше загоїтися та може бути ефективним для механічного очищення рани, запевнила Супрун. Натомість вона порекомендувала очистити поранення водою.

Мазь Вишневського

У воєнні часи її широко використовували для лікування ран, опіків, виразок шкіри та нагноєнь. Пізніше мазь з’явилася у цивільних аптечках через нібито властивість “витягувати гній”. Однак, під час нанесення препарат покриває шкіру плівкою, яка не дає волозі випаровуватися, тому нагріває це місце.

“Це не просто не дає жодного лікувального ефекту, а навпаки може викликати низку ускладнень – нагрівання тканин сприяє росту та розмноженню бактерій, тому невеликий поріз може перетворитися на більш небезпечну рану з нагноєнням”, – запевнила Супрун.

Бальзам “Зірочка”

До його складу входять ментол і ефірна олія м’яти, евкаліптова олія, камфора, гвоздичне масло, парафін, бджолиний віск, вазелін та інші. Після нанесення мазі може виникати біль, почервоніння, алергічна реакція як чхання та подразнення нервових закінчень. За словами Уляни Супрун, це може давати тимчасове полегшення нежитю, однак не лікує його.

Мумійо

Колишня урядовиця запевнила, що походження препарату достеменно не з’ясоване. Одна з версій – це скам’янілі екскременти кажанів та гризунів, які мешкають в гірських печерах. З цієї речовини роблять таблетки, харчові добавки, супозиторії, маски, компреси, додають в мед тощо. А застосовують мумійо для лікування парапроктитів, геморою і тріщин прямої кишки, при переломах кісток, при пригніченні імунітету тощо. Однак, науково ефективність засобу не підтверджена

“Якщо для когось й це не аргумент, то хоча б варто подумати про те, що в екскрементах тварин (що б вони не споживали в їжу) не може бути жодних корисних, тим паче лікувальних речовин для здоров’я”, – додала колишня очільниця МОЗ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...