facebook

Європа вводить терміновий локдаун перед новим роком: українська влада вперто зволікає

У країнах Європи почали масово вводити локдаун напередодні новорічно-різдвяних свят.

За кордоном розуміють, що це необхідні заходи для стримування пандемії COVID-19, а влада України не усвідомлює цього. Міністерство охорони здоров’я звітує, що коронавірусна статистика у нормі. Водночас провідні лікарі, такі як інфекціоністка Ольга Голубовська, б’ють на сполох. За її словами, нині країна переживає катастрофу з COVID-19. “Уже говорили, що осінь і зима будуть найтяжчими за весь час пандемії. Ми на це сподіваємося. Я думаю, що у нас ще буде сплеск ближче до весни. А вже наступний сезон повинен бути м’якшим. Тому що зараз він катастрофічний”, – сказал фахівчиня. Локдаун у Європі Уряд Італії оголосив загальнонаціональний локдаун під час різдвяних і новорічних свят – з 24 грудня до 6 січня. У цей час буде заборонено: виходити з дому без необхідності, виїжджати зі свого регіону, працювати магазинам (крім продуктових й аптек), працювати барам і ресторанам (крім обслуговування на винос). Водночас залишаться відкритими перукарні. Також деякі послаблення можливі з 28 до 30 грудня і 4 січня. Так, магазинам можуть дозволити працювати до 21:00, а жителям – залишати місто постійного проживання, проте всі переміщення повинні бути виправданими. У Швейцарії до Різдва також вирішили ввести локдаун, щоб стримати поширення коронавірусної інфекції. Він почне діяти вже з 22 грудня і до 22 січня 2021 року. Локдаун у цій країні передбачає: закриття ресторанів та барів (але з можливістю доставки та замовлення їжі на вивезення), спортивних, культурних і розважальних закладів; фірмові й шкільні їдальні, а також готельні ресторани зможуть продовжити свою діяльність; обмеження щодо місткості магазинів – кількість одночасно допущених всередину клієнтів залежатиме від розміру приміщення; професійним командам буде дозволено проводити ігри без глядачів.

В Австрії оголосили третій локдаун – з 26 грудня до 18 січня. У цей час діятимуть такі обмеження: виходити з дому можна тільки в магазин, на роботу або за необхідності надати допомогу іншим людям; усі підприємства сфери послуг і магазини, за винятком продажу товарів першої необхідності, будуть закриті; школи продовжать працювати дистанційно; усі культурні установи також будуть закриті. Уряд Польщі ухвалив рішення ввести національний карантин на три тижні – з 28 грудня до 17 січня. Під час локдауну закриються готелі і гірськолижні траси, а також будуть введені обмеження на пересування. Будуть закриті торгові центри, дозволять працювати тільки продуктовим магазинам й аптекам. Обмежується пересування з 19:00 31 грудня до 06:00 1 січня. Навіть Швеція, яка під час першої хвилі пандемії відмовилася від введення жорстких карантинних заходів, зараз дотримується загальноєвропейської стратегії боротьби з поширенням коронавірусу. З 24 грудня шведів зобов’яжуть працювати з дому (якщо немає необхідності бути присутнім в офісі або на виробництві). Крім того, вводяться обмеження на кількість людей, які збираються в ресторанах, магазинах і тренажерних залах.

Скільки Україна чекатиме на локдаун? Локдаун в Україні або так званий “карантин зимових канікул” введуть лише з 8 до 24 січня 2021 року. Посилений карантин передбачатиме заборону роботи: кафе, барів, ресторанів (крім на винос, доставки і закладів харчування в аеропортах); магазинів непродовольчих товарів; кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів; торгово-розважальних центрів; проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів. На канікули відправлять усі навчальні заклади, крім дитячих садків. Водночас працюватимуть: продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі; відповідно, буде дозволена торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією; салони краси та перукарні – тільки за попереднім записом, без очікування в приміщенні.

Крім цього, з обмеженнями “помаранчевої” зони продовжить працювати громадський транспорт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...