facebook

Медсестра влаштувалася на заправку, медик помер без ліків: правдиві історії про COVID-19 у фільмі Бно-Айріяна

В Україні вийшов перший повнометражний документальний фільм ексглави Київської обласної держадміністрації Михайла Бно-Айріяна про ситуацію з коронавірусом.

В Україні вийшов перший повнометражний документальний фільм ексглави Київської обласної держадміністрації Михайла Бно-Айріяна про ситуацію з коронавірусом.

Картина “COVID-19: Вихід із червоної зони” була представлена на офіційному каналі проєкту “7 фільмів Бно-Айріяна” в YouTube. У фільмі показано історії реальних людей, які стали жертвами коронавірусу.

“Наша команда побувала в 7 містах України (Черкаси, Одеса, Миколаїв, Кривий Ріг, Краматорськ, Львів і Київ) і подолала 5000 кілометрів шляху для того, щоб розповісти ці історії вам. Це правда від тих, хто живе з ковідом, лікується від нього, хто щодня тримає оборону в боротьбі з вірусом,”  йдеться в описі.

“У процесі зйомки фільму ми зрозуміли, що червона зона – це не тільки реанімації і палати лікарень, куди нам вдалося потрапити, а це – вся наша країна вже 29 років,” заявили творці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

OBOZREVATEL виділив головні месиджі фільму про коронавірус.

Медсестра пішла на заправку, щоб не терпіти тортури
Марина Турчина пропрацювала 23 роки медсестрою швидкої допомоги в Кривому Розі. Три місяці тому вона звільнилася і пішла на заправку. Свій вчинок жінка пояснила тим, що більше не змогла “терпіти тортури,”

“Просто так би люди не йшли, якби все було добре!”  каже Марина.

Вона зізнається, що сумує за своїми пацієнтами, але повертатися поки не збирається.

Її чоловік, який також працює на швидкій допомозі, розповідає про пекельні умови, в яких вони перебувають: “Коли, вибачте, після кожної зміни потрібно витрачати пів зарплати на ліки, на масажистів, на все інше  Як я і говорив, тягаємо і важких хворих, і алкашів, і ліфти не працюють,”

Медику, який помирав, не могли знайти ліки
Максим Белінов – лікар-реаніматолог із 10 міської лікарні Одеси   помер 16 травня від важкої форми коронавірусу. Колеги зізнаються, що весь колектив був тоді в шоці. Чоловік просто згорів на очах.

Заразився Белінов на робочому місці. Він реанімував пацієнта, у якого вже посмертно підтвердився COVID-19.

Як виявилося, на той момент лікарі цієї лікарні працювали з інфікованими не в спеціальному захисному одязі, а в звичайному.

Волотнерка Катерина Ножевнікова розповіла, що за день до смерті Белінова їм зателефонували його родичі і попросили допомогти дістати ліки.

“Я, звичайно,  охр* ніла тоді. Думаю, нічого собі, якщо у них там лікар лікується, колега, і вони медикаменти не можуть знайти. Але на той момент із забезпеченням там було хр* ново”  говорить вона.

Дружина Белінова працює і зараз пульмонологом, постійно контактуючи з людьми з підозрою на коронавірус.

Водночас, як показано у фільмі, в Одесі вирує нічне життя. Вдень люди також взагалі не дотримуються обмежень – розважаються великими групами і без засобів захисту.

5 тис. зарплати за щоденні розтини померлих від коронавірусу
Головний патологоанатом Львівщини Борис Рубін розповів, що важку пневмонію під час розтинів вони почали помічати ще в січні 2020 року.

За його словами, зараз вони проводять десь три таких процедури в день із жертвами COVID-19. До того ж зарплата лікаря, який постійно в зоні ризику, становить не більш ніж 5-6 тис.

Обіцяні доплати вони отримували лише в квітні й частково в травні.

Колега Рубіна підкреслила, що, коли вона чує по ТБ обіцянки влади, їй просто стає смішно.

1,5 млн грн – це велика ціна за життя лікаря, який 30 років рятував людей?
Начальник Львівського військового госпіталю Олег Гайда помер від ускладнень коронавірусу в червні 2020 року. Його сім’я, крім горя втрати, пережила ще й справжнє бюрократичне пекло.

Як розповів його син – лікар у четвертому поколінні – Ігор Гайда, він зіткнувся з вершиною цинізму. “Йдеться про 1,5 млн грн. І всі ці три місяці представники різних соціальних структур мені говорили: “Ти розумієш, це дуже велика сума. Тут така бюрократія, тобі потрібно пережити ось це все,   розповів він.

“Виходить, що 1,5 млн грн – це велика сума за життя лікаря, який 30 років рятував людей,”  обурився Ігор.

Чоловік зазначив, що не хотів би, щоб його діти також ставали медиками.

Станом на кінець листопада в Україні на коронавірус захворіли 34 тис. медиків, 309 – померли, тільки 35 сімей отримали компенсацію.

Один день життя важкохворого на коронавірус – 6 тис. грн
Лікування коронавірусу аж ніяк не безкоштовне. На Львівщині пацієнти озвучили суми від 10 до 25 тис., які вони витратили на перебування в лікарні.

Сімейна лікарка з Дрогобича, яка також лікується зараз від COVID-19, заявила, що в неї легка форма, тому вартість надання медпослуг поки не перевищила 10 тис.

Директор львівського Центру легеневого здоров’я Любомир Рак назвав такі суми: вартість одного дня лікування – 2500 грн, перебування в реанімації – 6000.

Лікар із 30-річним стажем має близько 7 тис. грн зарплати
У заключних кадрах фільму медики з різних міст України звернулися до влади із закликом гідно оцінювати їхню працю.

“Вибачте, тема заїжджена, але я лікар із 30-річним досвідом роботи отримую близько 7 тис. зарплати,”  сказав медик із 10-ї міської лікарні Одеси.

Медпрацівники з усіх куточків нашої країни закликали чиновників не тільки віддавати накази, а й перевіряти їх виконання.

“Ніякі посади і регалії не рятують від коронавірусу,”  нагадали вони.

Є надія на “просвітлення” або музика врятує світ
Український рок-музикант, лідер рок-гурту O.Torvald Женя Галич розповів, що шоу-бізнесу особливо важко виживати в умовах карантину, але виконавці розуміють усю серйозність ситуації, тому намагаються адаптуватися.

“У нас був найкоротший тур в історії групи. Ми 8 березня відіграли в Одесі, 13-го – у Чернігові, і 14 березня у нас вже закінчився тур, тому що потрібно було повернутися додому, карантин,”  – поділився він.

Але, завдяки креативності музикантів, українці все одно мають можливість насолодитися улюбленими композиціями.

“Ми весь цей час адаптувалися, ми грали концерт вертикальний,  де в номері було тільки чотири знайомих людини. Ми стоїмо на одній будівлі, навпроти нас – готель з балконами, на яких перебували люди,”  розповів Галич.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...