facebook

Економія на житті і здоров’ї людей, або Нові правила виклику “швидкої” в Україні

З 1 січня 2021 року в Україні почали діяти нові правила виклику швидкої медичної допомоги. Однак це може обернутися істотними проблемами для українців, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

По-перше, бригада матиме право запізнитися на невизначений час. “У такому випадку виникає питання – що ми створюємо? Чим тоді швидка допомога буде відрізнятися від невідкладної допомоги або від сімейного лікаря, який прийде завтра? Це систематична економія коштів на житті людей”, – говорить заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

По-друге, незважаючи на те, що дотримання нормативів строго контролюється, очевидно, що запізнення відбуватимуться набагато частіше, ніж в 25% випадків по критичним викликам, і в 15% випадків за викликами екстреним, як прописано в них.

Так, наприклад, в липні заступник міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як констатувала, що з 6,8 мільйона викликів, 4,7 мільйона є несвоєчасними. Тобто бригади спізнюються приблизно в 67% випадків.

За словами медиків, щоб нормативи дійсно виконувалися, і швидка допомога виправдовувала свою назву, необхідно вирішити дві ключові проблеми: непрофільні виклики і дефіцит кадрів. Непрофільні виклики, дійсно, справжній біч швидкої. “Близько 75% на швидкій це непрофільні виклики. Є ситуація, коли людину, наприклад, підстрелили або підрізали, або когось збив автомобіль. Людині потрібна негайна медична допомога. А все бригади зайняті тим, що їздять по стареньким бабусям і виколупують їм таблетки з упаковок”, – описав ситуацію лікар швидкої допомоги із Запоріжжя Сергій Баранник.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В Європі ця проблема вирішується винесенням рахунків пацієнтам за непрофільні виклики. Очевидно, що в українських реаліях ніхто в уряді не піде на такий крок.

Ще більш гостро стоїть проблема дефіциту кадрів. “Водії за ці копійки працювати не хочуть (зарплата водія швидкої близько 5,5 тисяч гривень, – ред.). У нас немає кому працювати. На підстанції повинно бути 8-9 бригад з розрахунку 1 бригада на 10 тисяч населення. Але до цього нормативу ніхто ж не приходить. Працює в середньому на лінії 5-6 бригад. Невідповідність між ресурсами і попитом населення. Водіїв немає, медпрацівників немає. Буває і таке, що немає кому працювати: стоїть машина і все, а бригади до неї просто немає”, – додав Баранник.

Таким чином, без рішення Кабміном цих проблем, нові нормативи так і залишаться записом на папері і швидкі працюватимуть в такому ж режимі, як і в 2020 році. “В реальності нічого не зміниться. Жоден керівник не захоче, щоб у нього з’явилася купа проблем і скарг від населення”, – резюмував Сергій Баранник.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...