facebook

Ціна на газ у лютому може зменшитися на понад 40%, – Вітренко

Що пропонує Міністерство енергетики. Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант, коли з 1 лютого ціна блакитного палива буде обмежена для «вразливих» споживачів – на рівні «хаб мінус» з додаванням визначеної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік.

Про це у своєму Facebook повідомив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

Нагадаємо, раніше він працював виконавчим директором Нафтогазу України. За нашими розрахунками мова йде про рівень ціни 5 356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%, – пише Вітренко.

Юрій Вітренко зазначає, що Укргазвидобування буде продавати постачальникам «вразливим» споживачам газ за ціною «хаб мінус». Ціна буде переглядатися раз в рік на підставі котирувань на біржі у листопаді. Для компанії що займається видобутком навіть краще мати фіксовану ціну на рік, ніж кожен місяць переживати, що потрібно переглядати плани буріння через зміну ринкової кон’юнктури. Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни.

Споживачі зможуть так само вільно обирати собі постачальника, при цьому, якщо вони не є “вразливими” споживачами, то вони зможуть обирати й контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти. Це крок вперед, до цивілізованого ринку з чесною конкуренцією, – пише Вітренко. В.о. міністра нагадує, що основними постачальниками населенню (побутовим споживачам) є регіональні газопостачальні компанії, так звані облгаззбути. Їхня ціна за тисячу кубометрів у січні – від 6 990 до 10 800 грн. Середньозважена – 9 618 грн. У газопостачальної компанії Нафтогазу ціна 7 220 грн. Тобто в облгаззбутів в середньому ціна на 33% вища. Але при цьому їхня частка «ринку» – 89%.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...