facebook

В Україні ввели нову ціну на газ до кінця опалювального сезону: скільки платитимемо

В Україні з 1 лютого тариф на газ встановлять на рівні 6,99 грн за кубометр для всіх постачальників. Така ціна буде закріплена до кінця опалювального сезону, до 31 березня 2021 року.

В Україні з 1 лютого тариф на газ встановлять на рівні 6,99 грн за кубометр для всіх постачальників. Така ціна буде закріплена до кінця опалювального сезону, до 31 березня 2021 року.

Про це на позачерговому засіданні Кабміну 18 січня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. “Чому саме 6,99 грн за кубічний метр? Це найнижча ціна, яка була зафіксована на українській біржі протягом січня. Державна компанія “Нафтогаз” готова продавати блакитне паливо за цією ціною, водночас деякі облгази пропонували газ за 10 грн і навіть більше”, – пояснив він.

За його словами, ціна на газ у середньому знизиться на 30%, а для деяких сімей – на 40%. “Середня платіжка становитиме 40% від мінімальної зарплати”, – додав Шмигаль. У лютому без рішення Кабміну газ міг подорожчати до більш ніж 12 грн за кубометр.

З 1 лютого в Україні також встановлять максимальний тариф на доставку газу (т. зв. абонплата). Зараз вона досягає 2,45 грн, а за новими правилами буде не дорожчою від 1,79 грн за кубометр. Якщо зараз ваш облгаз просить за кубометр менше, нічого не зміниться.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У сумі зниження ціни на газ й обмеження вартості його транспортування, за підрахунками Кабміну, дозволить заощадити близько 500-800 грн на місяць.

До речі, найвища ціна на транспортування зараз у “Лубнигаз”. Перед тим як встановити свою ціну, вони провели свої громадські слухання. Згідно із законом повинні розглянути всі пропозиції громадськості, узгодити зі споживачами, яку вартість вони будуть платити, і пояснити, чому саме стільки.

Крім того, всі компанії повинні будуть пропонувати річні тарифи. Завдяки цьому можна буде платити за блакитне паливо за фіксованою вартістю.

Після березня повернуться ринкові ціни
З часом конкуренція на ринку повинна вирівняти ціни. Зараз різниця між максимальним тарифом і мінімальним становить 41%. Поміняти постачальника може за лічені дні будь-який українець, але зробили це тільки близько 7% сімей.

Чому так мало? Можливо, в цьому є вина і уряду, який не провів роз’яснювальну роботу. Дехто досі помилково вважає, що, наприклад, у багатоповерховому будинку постачальника можна змінювати тільки всім будинком. Власне, будь-яка квартира може замінити постачальника за лічені дні і онлайн.

Координатор житлових і енергетичних програм “Опори” Тетяна Бойко розповіла: насправді саме недобросовісні облгази і пов’язані з ними газзбути і роздули ціни. Тут, за словами експертів, повинні працювати регулятори: Антимонопольний комітет, Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг.

Регуляція на ринку потрібна, упевнений ексміністр соцполітики Андрій Рева. “Ви можете не купити собі машину, але не можете залишитися без ліків. Держава Україна соціальна, вона повинна забезпечити можливість скористатися необхідним. І газ серед цього. Обмеження максимальної націнки – це правильний крок, такий варіант ще в Кабміні Гройсмана пропонував віцепрем’єр Володимир Костіон”, – розповів Рева в коментарі OBOZREVATEL.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...