facebook

Іоанна Хрестителя 20 січня: що можна і заборонено робити в це свято

20 січня віряни відзначають свято Собор Іоанна Предтечі, Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.

У цей день вшановують Іоанна Предтечу, який хрестив Ісуса Христа у водах Йордану.

Яке свято 20 січня – Собор Іоанна Предтечі

Ще одне свято на честь Іоанна відзначається через день після свята Хрещення Господнього. У водах річки Йордан він здійснював усім охочим особливий обряд очищення, який сьогодні називають ще “йоановим хрещенням”. Саме через нього сам Іоанн отримав ім’я Хреститель.

Іоанна звуть також Предтеча, тому що найважливішою частиною його служіння була проповідь про швидке пришестя Месії, Помазаника Божого, обіцяного Богом народу Ізраїлю. І ось одного разу, здійснюючи хрещення в йорданських водах, Іоанн з подивом побачив, що прийшли до нього люди Ісуса з Назарету. Іоанн одразу впізнав Спасителя і, як повідомляє Євангеліє, здивувався. “Мені треба хреститися від Тебе чи тобі йти до мене?”, сказав Іоанн Ісусу, на що Спаситель відповів: “потрібно нам виконати всяку правду”, і прийняв хрещення від Іоанна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

День Івана Хрестителя: традиції, що потрібно зробити

Віряни від самого ранку йдуть до церкви на службу. Потім відзначають свято Іоанна Хрестителя. У наших предків було заведено згодовувати тваринам залишки зі святкового столу.

Після полудня жінки можуть займатися рукоділлям: господині дістають свої починки, які перед Різдвом ховалися подалі від гріха.

Після Йордану настає кількатижневий період, під час якого можна справляти весілля і співати пісні. Після нього наступає найсуворіший Великий піст.

Заборони в Собор Іоанна Предтечі

Кажуть, що в цей день не можна вмиватися, бо, за повір’ям, це віщує обман іншими людьми.

Категорично заборонено приймати подарунки від сторонніх. Також у цей день не можна братися за важку роботу або домашні справи.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...