facebook

Як зареєструватися на вакцинацію від СOVID-19 в Чехії: покрокова інструкція

У п’ятницю, 15 січня, Міністерство охорони здоров’я Чехії запустило систему бронювання вакцинації від Covid-19.

Поки що подавати заявки можуть тільки люди старше 80 років. Для інших система почне працювати з 1 лютого. Однак, за словами міністра охорони здоров’я Яна Блатний, люди повинні мати на увазі, що дата вакцинації буде призначена не відразу після реєстрації, оскільки кількість вакцин обмежено. Нижче розповімо, що потрібно зробити, щоб подати заяву на вакцинацію.

Як подати заяву на вакцинацію?

Через веб-сайти crs.uzis.cz або registrace.mzcr.cz. Інший варіант – телефонна лінія 1221 Міністерства охорони здоров’я. По ній також можна вирішити можливі технічні проблеми. Блатний повторив, що у літніх людей можуть бути проблеми зі входом в систему через інтернет, тому вони можуть вдатися до допомоги родичів або лікаря загальної практики. За словами міністра, заповнення анкети через сайт займає кілька хвилин і не представляє складності.

Що потрібно заповнити при реєстрації в системі?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щоб зареєструватися в системі, спочатку потрібно ввести свій номер телефону, а потім натиснути кнопку відправки, щоб підтвердити реєстрацію. Потім на телефон прийде PIN-код, який знадобиться на наступному кроці. Система запропонує ввести призначений PIN-код і підтвердити його. Після цього відкриється реєстраційна форма.

Яка інформація необхідна для заповнення реєстраційної форми?

Людина вводить в систему ім’я і прізвище, дату народження і медичну страхову компанію. Також необхідно вказати, чи є проблеми зі здоров’ям. А потім відправити заявку, тим самим підтверджуючи своє бажання пройти вакцинацію. І тільки після цього претендент отримає підтвердження про реєстрацію в системі.

Як подавати заяву на вакцинацію після реєстрації?

Після реєстрації людина переходить до другого етапу, система знову відправляє другий PIN-код на введений номер телефону, який дозволить увійти в систему бронювання.

Чи обов’язково заповнювати ті ж дані, що і при реєстрації в системі, щоб записатися на прийом?

Ні, все, що потрібно: це дата народження і другий шестизначний PIN-код, а потім можна перейти до вибору місця і дати вакцинації.

Чи може людина подати заяву на вакцинацію в будь-якому місці Чеської Республіки?

В принципі, за словами міністра, вибір місця можливий, тому що заявник може тривалий час перебувати не за місцем проживання. Однак Блатний в даний час не припускає, що хтось поїде на вакцинацію через всю країну, особливо якщо мова йде про літніх людей.

На який день буде призначена вакцинація?

Якщо, наприклад, десять літніх людей одночасно звертаються в той чи інший центр вакцинації, перевагу, за словами міністра, буде віддано тому, хто зареєструється в системі першим. Чи буде це, наприклад, на наступному тижні, міністр не сказав.

Якщо забронювати в великому центрі вакцинації, то можна потрапити на прийом раніше?

Ні. За словами блатні, то, що зараз, наприклад, в Брно є великий центр вакцинації, це добре, однак, за його словами, кількість вакцин все ще обмежена. Важливість центрів з великою місткістю матиме значення тоді, коли в Чеській Республіці буде мільйон доз вакцини в місяць, тоді також буде мати сенс замовляти вакцинацію в центрі з великою місткістю. Однак в даний час кількість доз відповідає кількості вакцин для даної кількості літніх людей старше 80 років. За словами міністра, коли вакцини буде досить, тоді і буде сенс подумати, куди йти.

Що робити, якщо немає вільної дати для вакцинації?

Таким чином, людина потрапляє в лист очікування, і коли дата стає доступною, система відправляє йому SMS-повідомлення з новим PIN-кодом, і він може записатися на прийом. У цьому контексті міністр вказав, що реєстрація в системі і подальше резервування дати не можуть відбуватися одночасно.

Чи повинна людина бронювати дату другої вакцинації окремо в системі?

Це не обов’язково. Дата введення другої дози створюється в системі автоматично, так як Міністерство виходить з рекомендації вакцинувати другу дозу через 21 день. Однак, звичайно, можна змінити дату при необхідності.

Як дізнатися, що дата вакцинації успішно заброньована? Система підтверджує бронювання, після чого людина може роздрукувати підтвердження дати в форматі PDF. На цьому процес завершено.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...