facebook

Є великі ризики: доктор наук розповів, що не так зі “скасуванням” старших класів в школах

“Скасування” старших класів в українських школах може призвести до перетворення України в сервісну націю.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заслужений працівник освіти, доктор педагогічних наук, колишній народний депутат Олександр Співаковський. Конкурс на відбір учнів в старшу школу (10-12 класи) для деяких перекриє доступ до вищої школи. Наприклад, це стосується технічного напряму.

Такі діти де-юре можуть піти вчитися далі в школі, але де-факто – ні. “Всі люди різні, але Конституція України їх чітко захищає і дає право будь-якій дитині на здобуття загальної середньої освіти. Тому прийнятий закон забезпечує ці права. Це технічний профіль, дитина буде більше орієнтована на практичні навички. Вона буде безпосередньо готуватися до того, що після закінчення школи вона буде працювати або будівельником, або в іншій сфері”, – сказав Співаковський та зазначив, що це нормальна ситуація.

Але також є ще гуманітарний профіль і природничо-математичний. “Оскільки ніяких запобіжників немає, ми маємо великі ризики, що 80% дітей підуть в гуманітарний профіль. 15% підуть в технічний профіль, і тільки 5% в природничо-математичний.

Це фізика, хімія, біологія, математика і так далі”, – підкреслив доктор наук. За його словами, це може призвести до того, що Україна не матиме критичної маси випускників, які підуть займатися інженерією, ІТ, ракетобудуванням, літакобудуванням і так далі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тобто в фундаментальні галузі, що забезпечують сталий розвиток для нації. Це означає, що ми маємо великі ризики при імплементації норм, які були прийняті в тій реформі”, – підсумував Олександр Співаковський.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...