facebook

Економісти порадили, в якій валюті тримати накопичення цього року

На початку 2021 року відбулися різкі стрибки курсу долара. У січні його вартість була у межах 28,4 грн, а вже у лютому впала до 27,8 грн.

Економіст Олексій Кущ повідомив, що Україні поки не вдалося домовитися про черговий транш від МВФ. Курс гривні вплине на макрофінансову стабільність. На ринку облігацій внутрішньої державної позики зараз спостерігається приплив фінансових інвестицій. Резиденти вкладають гроші в українські державні цінні папери. Обсяг цих вкладень тільки за останній місяць зріс до понад 100 млрд грн, повідомляє news.finance.ua.

“Гривня – циклічна сезонна валюта. Приблизно з кінця зими вона зазвичай починає зміцнюватися. Пік цього зміцнення припадає на початок-середину літа. На мою думку, діапазон зміцнення коливатиметься в межах 50 коп. – 2 грн від рівня 28 грн за $1. Тобто влітку вартість долара може становити, до прикладу, 26 грн або 27,5. Це вже залежатиме від економічних чинників”, – пояснив експерт.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський додав, що кредити МВФ не впливають на курс долара в Україні. Нацбанк не має права використовувати кошти для валютних інтервенцій та підтримки курсу гривні. Україна зараз має достатні валютні резерви, щоб не допустити знецінення гривні. Але в бюджеті на 2021 рік середньорічний курс гривні закладений на рівні 29,1 грн за $1.

“Якщо нам вдасться уникнути кризи в першій половині 2021 року, з великою ймовірністю до кінця весни курс гривні знизиться до 29 грн за $1. Останнім часом коливання валютного курсу посилились. Тому, з огляду на ризики кризи та девальвації, заощадження краще зберігати в іноземній валюті”, – радить експерт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...