Новий податок: інтернет-покупки подорожчають

Мінфін отримав пропозицію оподатковувати покупки понад 22 євро

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) відправила в Мінфін пропозицію знизити вартість не обкладаються податком покупок в зарубіжних інтернет-магазинах зі 150 євро в місяць до 22 євро. Це пропозиція, у певному розумінні, було сформовано на противагу іншої ініціативи законопроекту про скасування податку на додану вартість в Україні.


Дану ініціативу в Асоціації пояснюють тим, що зниження суми посприяє скороченню обсягів тіньового імпорту. «Звільнення від ПДВ товарів, що імпортуються, при тому, що ПДВ стягується з вітчизняних товарів, що є для економіки країни абсурдним і самовбивчим. В країні, де в податковій системі є ПДВ, припинення його стягнення з імпортованих товарів негайно призведе до колапсу економіки», – упевнений генеральний директор АПІТУ Юрій Пероганич.
За його словами, в 2016 році очікуваний обсяг доходів бюджету становить 603 млрд гривень. З них податкових надходжень 502,2 млрд гривень. Відрахування ПДВ з ввезених на митну територію України товарів складають 171,2 млрд гривень. Тобто ПДВ на імпорт становить 34,1%, або більше третини від загального обсягу податкових надходжень.
За даними АПІТУ, з-за ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує щонайменше 80 млрд гривень, які могли б бути спрямовані, наприклад, на збільшення активів Пенсійного фонду або на подвоєння витрат на оборону або освіта.

За даними АПІТУ, з-за ухилення від декларування та заниження митної вартості бюджет України недоотримує щонайменше 80 млрд гривень

«Для легального імпортера ціна 150 євро на умовах FOB перетворюється в 180-195 євро на умовах DDP з наступною ціною в роздробі в 225 євро. Для смартфонів після 2014 року в цьому ціновому сегменті вже більше 90% ринку в штуках і більше 75% в грошах. Ринок портативної електроніки практично весь потрапляє в даний ліміт і великими темпами рухається в «тінь»», – впевнений Юрій Пероганич.
В Асоціації вважають, що підприємці розбивають партії на кілька частин і пересилають міжнародними поштовими відправленнями товари, ціна яких становить до 150 євро, щоб не сплачувати податки. «Масовим є заниження дійсної ціни і «вписування» її в 150 євро при замовленнях в міжнародних відправників в Україні. Такі товари ввозяться для особистого користування, а далі реалізуються через торговельні мережі. Таке положення вважається нормою, [але] завдає великого удару по інвестиційній привабливості нашої країни», – каже Пероганич.
Суму покупок все одно знизять
У Міністерстві фінансів неодноразово висловлювали свою позицію з даного питання – із зменшенням неоподатковуваної суми згодні, аргументуючи це вимогами ЄС. «Ми підтримуємо пропозицію про необхідність зменшення порогів неоподатковуваних мінімумів при ввезенні та пересилання товарів в Україну громадянами, а також запровадження обмежень в розмірі пільг для громадян, які часто перетинають кордон», – розповів Forbes Євген Капінус, заступник Міністра фінансів.
У відомстві зазначають: аналіз законодавства ЄС свідчить, що для одного і того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема – способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги складають 300-430 євро, поштою – 45 євро, виду транспорту – авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро. Також все залежить від того, хто ввозить товар – юридичні особи не сплачують мито на товари вартістю до 150 євро, але платять ПДВ на товари, вартість яких більше 10-22 євро. На оподаткування впливає і мета ввезення з комерційною метою звільнення не передбачається для громадян, у некомерційних цілях діють зазначені вище пороги.
«Тому, беручи до уваги, що впровадження зазначених вище порогів і принципів оподаткування також є частиною зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, Мінфіном доручено ГФС підготувати комплексний законопроект для врегулювання даного питання. У свою чергу, Мінфін у рамках підготовки програми реформування митної справи також передбачає впровадження зазначених законодавчих ініціатив», – запевняє Євген Капінус.
Компанії підуть у тінь
Експерти впевнені, що зниження вартості не оподатковуваних податком покупок з 150 євро в місяць до 22 євро призведе до того, що ринок, навпаки, піде «в тінь». «Єдина мета цієї ініціативи, як і багатьох інших, прийнятих, або розглядаються останнім часом, – це наповнення держбюджету. При цьому самими ініціаторами фактично не розглядаються ніякі можливі негативні екстерналії. Все може вийти, як, наприклад, сталося зі зборами з валютних операцій, коли у результаті ринок забився в затінок і не хоче звідти виходити, а обсяг зібраних доходів до бюджету смішна», – упевнений інвестбанкір Іван Угляниця.

В ЄС для одного і того ж товару пороги звільнення від оподаткування залежать від великої кількості факторів, зокрема – способу транспортування. Наприклад, у ручній поклажі ці пороги складають 300-430 євро, поштою – 45 євро, виду транспорту – авіаційний 430 євро або автомобільний 300 євро

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А за словами Владислава Чечоткіна, засновника Rozetka.ua, ця пропозиція – це спроба монополізувати ринок. З одного боку, товари певних марок дозволено ввозити тільки деяким компаніям, а з іншого – ці компанії заробляють на цьому товарі стільки, скільки хочуть, не побоюючись конкуренції.

annashchesna

Recent Posts

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

22 хв. ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

2 години ago

Вліплять штраф: якщо не зробити це перед виїздом машиною

Що необхідно перевірити водіям перед виїздом, щоб не нарватися на штраф Всі водії перед тим…

5 години ago

Черги біля ТЦК збільшилися: що приховують ті, хто штурмує військкомати – а ви далі сидіть вдома

У військкоматів стоять черги військовозобов'язаних чоловіків, проте не все так просто Спікер Полтавського обласного ТЦК…

7 години ago

Прижарить майже до плюс 30: синоптик Діденко попередила про рекорди цьогорічної весни

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 2 травня, вночі ще комфортно, а вдень…

9 години ago

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

18 години ago