facebook

Лікарні завантажені, COVID-19 атакує дітей: як Буковина поплатилася за порушення карантину

Коронавірус у Чернівецькій області спалахнув із новою силою. Тепер COVID-19 вдарив навіть по дітях, стали часто хворіти й дорослі, які не мають супутніх захворювань. Лікарні серйозно завантажені, там не вистачає кисню для пацієнтів і лікарів. У найближчі дні регіон може увійти в червону карантинну зону.

Медики вважають, що, найімовірніше, поширення інфекції пов’язано з тим, що під час січневого локдауну населення погано дотримувалося протиепідемічних заходів.

Детальніше про ситуацію на Буковині читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Лікарні забиті, для пацієнтів шукають ліжка в області
“Такого ще не було, щоб щодня ми госпіталізували понад 100 осіб”, – заявив у своєму недавньому відеозверненні на Facebook глава Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

За його словами, минулого тижня в області додали 120 ліжок під лікування хворих на коронавірус, у найближчі дні планують знайти ще 500.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Практично немає місць у Сторожинецькій та Заставенській центральних районних лікарнях. Тепер пацієнтів звідти переправляють до обласного шпиталю ветеранів війни в Чернівцях. А важких хворих перевозять в обласну лікарню.

Медзаклади самих Чернівців також переповнені, пацієнтів з обласного центру готові приймати в Новоселицькій та Герцаївській центральних районних лікарнях.

Правда, Осачук під час брифінгу в понеділок, 22 лютого, заявив, що деякі лікарні в Чернівцях приховують кількість ліжок, на яких можна розмістити хворих COVID-19. Глава ОДА закликав лікувальні установи припинити таку практику.

Лікарі та медсестри падають із ніг
“Говорять про те, що місця в лікарнях міста ще є. Звичайно, ліжка можна поставити в коридорах, їдальнях, в аудиторіях. Ми так зараз і робимо, приймаємо людей в аудиторіях. Але одного ліжка мало, потрібен ще кисень і лікарі з медсестрами. А кисневі точки всі зайняті, лікарі та медики працюють понаднормово, тому що нас просто не вистачає на таку кількість хворих. А пацієнти все прибувають і прибувають”, – розповідає лікарка-інфекціоністка з Чернівців Ольга Кобевко.

За її словами, в реанімацію зараз потрапляють ті, хто лікувався вдома від 10 до 14 днів.

“Додайте сюди ще інкубаційний період до двох тижнів. Виходить, що люди заразилися місяць тому, якраз коли був локдаун”, – каже лікарка.

“Абсолютно незрозуміло, хто і як дотримувався локдауну. Садки не працювали, а деякі ресторани були відчинені. У нас так багато перевіряльників: обласна комісія, поліція, СБУ, а ніхто порушників не карав. Хто хотів, той працював”, – говорить Кобевко.

COVID-19 став агресивнішим?
Лікар-епідеміолог із Чернівецької області Юрій Падурару підкреслює, що з початку цього року вірус став вражати дітей.

“Якщо на початку року за тиждень захворіло до 40 дітей, то за минулий тиждень – 255 таких випадків. Це дуже багато. Тут може грати роль мутація вірусу. Якщо раніше діти не були сприйнятливі до COVID-19, то тепер ситуація змінилася. Також зіграли свою роль і погодні умови. На вулиці похолоднішало, діти в школах і садках виявилися закритими в погано провітрюваних приміщеннях. В результаті швидше відбувалося зараження”, – говорить Падурару.

До речі, в лікарнях області зараз багато дітей, до того ж серед них є ті, кому ще не виповнився навіть рік.

Ольга Кобевко додає, що зараз у лікарні прибувають важкі хворі, у яких немає супутніх захворювань.

Карантин на Буковині можуть посилити
З цього тижня в області всі школи перевели на дистанційне навчання. Але Падурару не відкидає, що з 1 березня область може опинитися в “червоній” зоні.

“Якщо так справа піде, то за всіма показниками ми опинимося в “червоній” зоні. Якщо зараз заклади громадського харчування можуть працювати до 20:00, то в “червоній” зоні всі кафе й ресторани будуть закриті і можуть працювати тільки на винос. Закриють непродовольчі ринки. Транспорт працюватиме з обмеженнями – він зможе перевозити пасажирів за кількістю місць для сидіння”, – зазначає Падурару.

Влада була проти локдауну
Жителі Чернівців розповідають, що в регіоні ніхто не стежить за дотриманням карантинних заходів.

“На Різдво були відчинені всі церкви, зайти було неможливо, скільки там збиралося народу. Дихати було нічим. Звісно, тільки одиниці були в масках. Самі священники говорили, що, мовляв, молитва захистить від коронавірусу. Тепер ми бачимо, як вона нас захистила”, – обурюється місцева мешканка Христина Попович.

“У нас у Чернівцях протягом усього локдауну працювали всі розважальні заклади. У ресторанах відзначали весілля і дні народження. Працювали всі ринки, всі ТРЦ. Матусі з дітьми постійно засідали в кафе й розважалися на дитячих майданчиках у торгових центрах. Їм же нудно вдома сидіти. Тепер бачимо результат. У мене сусіди захворіли всією сім’єю, двоє діток потрапили до лікарні. Нічого поганого не хочу сказати, але вдома вони не сиділи, масок не носили. Сподіваюся, що все в них обійдеться”, – розповідає молода мама Вікторія з Чернівців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...