facebook

Літній чи зимовий: чому та коли Україна може перейти на єдиний час

Зимовий час вважають більш природнім для України

Питання необхідності відміни переведення годинників для українців не нове – його обговорюють чи не щороку. Однак у 2021 році народні депутати наблизилися впритул до ухвалення рішення. Українська влада пропонує назавжди відмовитися від літнього часу, встановивши єдиний “київській” час. Можливо уже цього березня українцям не доведеться переводити годинники на годину вперед.

Про все детальніше розповідаємо далі.

Відміна літнього часу в Україні

На початку березня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №4201 “Про обчислення часу в Україні”, яким пропонується скасувати сезонне переведення годинників раз на пів року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відповідний документ направив перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук. Він переконаний, що переведення стрілок годинника щороку має негативні наслідки для біоритму людини.

За словами нардепа, фактично вся Україна перебуває у межах одного часового поясу, а економічна доцільність переведення стрілок годинника не доведена.

Водночас перший віцеспікер нагадав, що ще у 2019 році Європарламент вирішив припинити сезонне переведення годинників з 2021 року.

Якщо закон ухвалять повністю, то в Україні більше не буде переходу на літній час, а постійно залишатиметься нинішній зимовий час, або UTC+2 за міжнародною шкалою. Вважається, що саме зимовий час є природним і стандартним для певної території.

При цьому, передбачалося, що на “літній” час у кінці березня годинник все ще потрібно буде переводити в ніч з 27 на 28 число (на годину вперед). А ось в жовтні 2021 року в ніч з 23 на 24 жовтня може бути останній переклад годин (на годину назад).

Однак, щоб не переходити на літній час цього року (28 березня), низка депутатів пропонує ухвалити цей законопроєкт якомога швидше – тому ініціативу до другого читання будуть готувати за скороченою процедурою. А в партії “Слуга Народу” не виключають, що ухвалять закон до кінця березня – в такому разі переходу на літній час вже не буде.

Новини за темою: Від мультфільмів до бойовиків: Топ найочікуваніших кінопрем’єр березня

Різні робочі графіки

Схвалений у першому читанні законопроєкт може поповнитися новою нормою. Автор документу пояснив, що йдеться про особливості формування графіка робочого дня в регіонах. Так, у парламенті хочуть надати органам місцевого самоврядування можливість на свій розсуд самостійно “рухати” його початок і закінчення.

“Якщо вони бачать, що якийсь розрив у часі є, то вони, не скасовуючи київський час, можуть встановити, що робота в певному регіоні буде, наприклад, на пів години пізніше чи раніше починатися. Але це жодним чином не впливатиме на єдиний київський час на всій території України”, – зазначив він.

Новини за темою: Синоптики розповіли, якою буде погода в Україні у березні

Плюси і мінуси переходу на літній час

Головною необхідністю впровадження літнього часу називають економію електроенергії. Завдяки переходу на літній час, ніби, робочі години більше припадають на світловий день – це економить енергію, що своєю чергою є кращим для екології.

Прихильники такої практики вважають, що перехід на літній час дозволяє людям краще використовувати “світлі” години дня, а також зменшує кількість ДТП та злочинів у вечірні години.

Серед мінусів переведення годинників називають негативний вплив на здоров’я людини та біоритми. Експерти довели, що в момент переходу збільшується кількість інсультів та викликів швидкої допомоги. Так після переходу на літній час:

нa 11% збільшується кількість нещасних випадків порівняно з попереднім робочим тижнем (на 15 день – дo 29%).

нa 8-10% збільшується кількість людей з високим рівнем психоемоційного стресу.

у 2,5 разa зростають показники конфліктності людей.

на 12% збільшується кількість викликів швидкої допомоги у перші п’ять днів порівняно з попередньою п’ятиденкою

До того ж, не доведено, що використання літнього та зимового часу значно економить енергоресурс.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...