facebook

«Звертаюсь до вас достойною мовою». Президент Литви виступив у Раді українською та зірвав овації (ВІДЕО)

Під час виступу Науседа нагадав, що багато століть тому литовці та українці мали спільну державу.

Президент Литви Гітанас Науседа у п’ятницю, 19 березня, виступив у Верховній Раді, зачитавши частину свого звернення українською мовою. Відповідне відео розміщене в Youtube.

«Дорогі брати і сестри українці. Я прибув у ваш край зі звісткою дружби і співпраці. Звертаюся до вас давньою та достойною мовою, яку довго переслідували і нищили, однак не знищили. Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шлях до спільного майбутнього. Ми завжди зможемо спиратися на своє спільне майбутнє», – сказав Науседа.

Президент Литви нагадав, що українці та литовці довгий час жили у спільній державі, а 30 років тому під час подій у Вільнюсі українські добровольці підтримали литовську свободу.

«Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогові. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності. Пошану до верховенства права, свободу людини і демократію, ми чинили опір спільному ворогу…Невипадково саме тут, у Києві, спочив переможець битви під Оршею Костянтин Острозький, а в Острозі – герой Хотина Ян Кароль Ходкевич», – зазначив Науседа.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Президент Литви засудив дії Росії, спрямовані на підрив територіальної цілісності України, зокрема, окупацію Криму, та підтримав створення Кримської платформи.

Президент Литви Науседа 18-19 березня знаходиться в Україні з офіційним візитом. 18 березня відбулася зустріч Науседи з президентом України Володимиром Зеленським. Зокрема, президенти підписали підписали спільну декларацію про європейську перспективу України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...