facebook

“Танько, попустися!”: на Волині священник відмовився причащати дітей, бо вони не там хрещенні

Сільський священник на Волині відмовився причащати двох діток: п’ятирічного хлопчика та трирічну дівчинку.

Мамі духівник аргументував свій вчинок тим, що, мовляв, діти хрещені не у храмі УПЦ МП, а в кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку, тому їх бажано охрестити ще раз. Про це розповіла мама дітей Тетяна Слюсар, пише ІА “Волинські новини”.

Повідомляє – джерело.

Зі слів жінки, перед Прощеною неділею вона разом із дітьми поїхала навідати родину у село Ветли Любешівського району, де народилась, бо зараз разом із сім’єю мешкає у Луцьку. Однак 14 березня у волинянки виник конфлікт із священником місцевого храму, бо той відмовився причащати дітей.

“У Прощену неділю ми пішли до сільської церкви. До причастя моїх дітей разом зі своїми повела сестра. Але священник причащати дітей відмовився. Сказав, що їх потрібно похрестити. Але мої син та донька хрещені у кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На зауваження сестри, що племінники пройшли чин хрещення, не зреагував. Після служби я підійшла до священника і попросила пояснити, чому він відмовився причащати дітей. Але він відповідав запитанням на запитання і жодної відповіді не дав. До того ж одна з його підопічних почала розповідати, що, мовляв, українська церква існує лише 20 років і раніше такої не було взагалі.

Чого мої діти, народжені в Україні, приходять до православного храму і не можуть отримати причастя?

Вони в мене хрещені і введені в церкву. Церкву я до цього часу не ділила, бо Бог, якому я молюся, у мене один. Чим завинили перед ним діти, які прибігли до мене й запитали, чого батюшка “не дав меду”.

Що маю їм сказати? Що священники ділять церкву?” – обурюється жінка.

Вона зазначила, що після розмови отець Вячеслав Скупейко зневажливо сказав їй: “Танько, попустися!”.

“Я виросла у цьому селі, тому знаю, що батюшка у нас такий, як є. На похоронах говорить про веселе, а на весіллі – про те, що ми всі “там будемо”.

Він вінчав нас з чоловіком. Але це вже переходить всі межі”, – каже Тетяна.

Аби з’ясувати, чи насправді такий інцидент мав місце, і, якщо так, то чому священник відмовив дітям у причасті, журналісти зателефонували до настоятеля Свято-Миколаївського храму у селі Ветли протоієрея В’ячеслава Скупейка. Після нетривалої паузи духівник порадив журналістам “нагодувати пані Тетяну та навчити її молитви “Отче Наш”.

“Треба було їй їсти дати, чого ви їсти не дали? Побесідувати з нею, навчити “Отче Нашу”, – порадив священник, а коли знову почув запитання, було, все-таки, причастя чи ні, сказав “не бажаю мати з вами діла”.

Через декілька хвилин він передумав і перетелефонував та зазначив, що причащає всіх діток, які до нього приходять, але Тетяна, мовляв, обізвала його і забрала дітей.

“Якщо ви православні, то скажіть їй (Тетяні, – ред.), хай поститься і прощає всім, і в неї прощення попросили. Якщо ви християнка і ходите до сповіді, то це все зрозумієте. І не підкопуйте, не треба вирішувати ніяких конфліктів. Хай вивчить молитви. Вона така жіночка є”, – прокоментував священник.

Утім, на жаль, на запитання, чи причащав він дітей пані Тетяни, чи ні, духівник так і не відповів.

“У вас дітки є?”, “А ви ходите до сповіді?” – відповідав питанням на запитання, ухиляючись, і, насамкінець, благословивши “помагай вам, Боже”, кинув слухавку.

Про те, чи має право священник відмовляти у причасті дітям та чи коректним з точки зору християнської етики є таке спілкування, ми вирішили запитати у пресслужбі Волинської єпархії УПЦ МП. Як повідомив прессекретар єпархії протоієрей Віктор Аніпко, у разі виникнення конфлікту зі священником, жінці вартувало звернутися зі скаргою до благочинного чи архієрея, а не до журналістів.

“Ви можете дати тій жінці наш номер телефону, і ми напряму її сконтактуємо з владикою для вирішення питання. Батюшка міг відмовити людині в причасті, якщо вона нехрещена чи неправославна, чи, можливо, людина поїла перед таїнством.

Причин може бути багато. Якщо вона чи її діти не хрещені у православній церкві, у якій служить батюшка, чи вона є католиком, чи протестантом, чи є іншим розкольником.

Зрозуміло, що настоятель повинен пояснити, якщо людина хоче ходити у цю церкву, то вона має покаятися і він буде її причащати. А якщо вона, наприклад, говорить, що буде ходити в іншу церкву, то в такому разі священнослужитель також може відмовити у таїнствах.

Якщо не цієї ж юрисдикції церква і хрещена людина в другій, він (священник, – ред.) має право її не причащати. І не треба перехрещувати, але віропомазати, що означатиме приєднання до церкви. Якщо мова про дітей – це повинні зробити батьки. А якщо вони там (у селі Ветли, – ред.) не живуть і ходять в іншу церкву, зрозуміло, що батюшка не буде їх причащати”, – прокоментував Віктор Аніпко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...