facebook

Ситуація з медичними кадрами в Україні катастрофічна, проте звільнення продовжуться

Катастрофічною є ситуація з медичними кадрами. За оцінками експертів Центру Разумкова, Україну від початку 2020р. покинули понад 66 тис. лікарів та медичних працівників. І, на жаль, міграція продовжується, навіть незважаючи на пандемію.

З огляду на те, що Польща тепер приймає наших лікарів на роботу, не вимагаючи попередньої нострифікації диплому, то можна передбачити, що цей процес лише набиратиме обертів. Адже держава робить все з точністю до навпаки, аби працівники медичної галузі відчували себе затребуваними і захищеними, зокрема фінасово, на батьківщині.

Охорона здоров’я сьогодні є повним аутсайдером у процесі розподілу бюджетних ресурсів. Якщо в 2013 році бюджет на галузь ОЗ складав 4,2% ВВП, то в 2020 він знизився до 2,9%. Ця тенденція продовжилася і в 2021 році, отже Україна може досить скоро перейти на повне самолікування, адже молоді лікарі поїдуть лікувати європейців, а більшість тих, хто зараз «за їжу» працює в системі, підуть на пенсію.

Пандемія стала ще одним тригером, провокуючим відтік медиків з галузі, адже ризикувати життям за мізерну зарплатню бажють все менше людей в білих халатах. Через пандемію коронавірусу в Україні звільнилися ще майже 34 тис. медпрацівників.

У період протидії коронавірусній загрозі влада неодноразово заявляла про пріоритетність фінансування (у т.ч. із спеціально створених антикоронавірусних фондів) системи охорони здоров’я, а також декларувала значне підвищення зарплат медиків у зв’язку з протидією коронавірусній пандемії. Проте, реально певне підвищення відбулося лише в жовтні-листопаді.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Новим випробуванням, яке витримали не всі, стало запровадження медичної реформи вторинного рівня надання медичної допомоги з 1 квітня 2020 року.

За даними електронної системи охорони здоров’я НСЗУ, з квітня 2020р. в Україні звільнилися понад 5 000 лікарів спеціалізованої ланки, при цьому нових лікарів у системі зареєструвалося лише понад тисячу. А от до польської агенції з працевлаштування подали заявки близько 2 000 лікарів і 3 000 медичних сестер з України64.

Для залучення лікарів з України Польща пішла на безпрецедентні кроки. Сенат Польщі ухвалив так званий «ковідний акт», відповідну поправку до закону по боротьбі з COVID-19, яким, крім скасування нострифікації дипломів, удвічі підвищується зарплатня лікарям, що лікують хворих на коронавірусну інфекцію.

Разом з надбавками їх заробітна плата становить 12-15 тис. злотих (близько 100 тис. гривень). В Україні ж у квітні-вересні 2020р. середньомісячні витрати на оплату праці (до відрахування податків) у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили: у керівників закладів 23,5 тис. грн; у лікарів – близько 9 000 грн; у середнього медперсоналу – 7 500 грн; у молодшого – 6 100 грн.

При цьому, на тлі катастрофічної ситуації з медичними кадрами, чисельність зареєстрованих безробітних у сфері охорони здоров’я є однією з найбільших – 28,4 тис. осіб (проти 17 тис. у 2019р.). А кількість зареєстрованих вакансій, станом на 1 листопада 2020р., у сфері охорони здоров’я складала 27,7 тис. проти 43,4 тис. од. у 2019р.

Попри брак медичного персоналу, в умовах призупинення всіх планових операцій, крім екстрених випадків, відбувається заплановане масове вивільнення медичних працівників, що пов’язано з масовою ліквідацією медичних закладів. Реформа триває, от тільки не всім вдастся побачити світле майбутнє.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...