facebook

Уряд має підвищити стипендії учням професійної, професійно-технічної освіти: Володимир Зеленський підписав Указ

Створено Раду з питань розвитку професійної та професійно-технічної освіти як консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Питання реформування професійної (професійно-технічної) освіти наразі вкрай важливе. Саме тому Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 130/2021 «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти».

Відповідний документ було створено з метою сприяння модернізації системи професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до потреб ринку праці, міжнародних стандартів і практик для забезпечення реалізації права громадян на якісну та доступну професійну (професійно-технічну) освіту, а також створення умов для формування й розвитку актуальних професійних компетентностей людини для її успішної професійної діяльності та самореалізації.

Указом Володимира Зеленського була утворена Рада з питань розвитку професійної (професійно-технічної) освіти як консультативно-дорадчий орган при Президентові України та затверджене Положення про неї.

Основні завдання Ради:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

моніторинг розвитку професійної (професійно-технічної) освіти;

аналіз та удосконалення законодавства України у цій сфері;

вивчення тенденцій розвитку ринку праці та прогнозування пріоритетних напрямів і шляхів розвитку освіти;

розробка пропозицій щодо формування сучасних професійних компетентностей у сфері професійної (професійно-технічної) освіти тощо.

Відповідно, Кабінет Міністрів України має забезпечити розробку та затвердити до 1 вересня поточного року державну цільову програму розвитку професійної освіти на період до 2027 року, спрямовану на модернізацію системи професійної та професійно-технічної освіти.

Така програма повинна передбачати заходи щодо:

вдосконалення системи професійної (професійно-технічної) освіти України;

запровадження кращої моделі фінансування діяльності відповідних закладів з урахуванням реальних потреб для забезпечення здобуття сучасних професій;

оновлення змісту такої освіти, повинно відбутись шляхом розробки та затвердження нових державних стандартів, упровадження в освітній процес інноваційних технологій навчання, забезпечення здобувачів професійної освіти сучасними підручниками (посібниками) та їхніми електронними версіями;

запровадження ефективних механізмів проходження виробничого навчання, виробничої практики відповідно до актуальних вимог професійних стандартів;

оновлення програм підвищення кваліфікації для викладачів, педагогів професійного навчання, майстрів виробничого навчання таких закладів освіти, а також підвищення престижності їхньої праці, зокрема шляхом запровадження мотиваційних фінансових інструментів оплати праці;

Водночас Кабмін має опрацювати питання щодо підвищення розміру стипендіального забезпечення учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та розглянути можливість передачі державних закладів професійної освіти у комунальну власність.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...