facebook

Є загроза нової хвилі: Прикарпаття готується до виходу з “червоної зони”

Ще до недавно, на Прикарпатті була чи не найгірша в країні ситуація з коронавірусом, однак зараз область готується до виходу з “червоної” зони.

Хоч у медзакладах звільнилися місця для хворих і знизився епідемічний поріг, лікарі кажуть, розслаблятися ще рано, пишуть Галицькі Гроші з посиланням на Обозреватель.

Ситуація стабілізувалася, але розслаблятися раноЩе в лютому, медики з жахом розповідали, що відбувається в лікарнях. Область стала першою, де відкрили польовий госпіталь для хворих на коронавірус, тому що класти пацієнтів було просто нікуди.

Різдвяні свята, потоки туристів у “Буковелі” та на інших курортах, а також ігнорування заходів безпеки місцевими жителями стали причинами нового спалаху епідемії. Зараз медикам стало трохи легше, однак вони впевнені, що розслаблятися рано. Адже вірус швидко мутує і існує загроза нової, більш небезпечної, хвилі COVID-19.

Жорсткість карантину допомогла, але пацієнти хворіють довшеДиректор Івано-Франківського обласного лабораторного центру, головний санітарний лікар регіону Руслан Савчук каже, що зупинити хвилю коронавірусу вдалося тільки тому, що обласною комісією вчасно було ухвалено рішення про посилення карантинних обмежень.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Поки у нас залишився тільки один індикаторний показник для червоної зони – це рівень госпіталізації. А ось епідемічний поріг захворюваності вже знизився до 95%. Люди хворіють менше. Правда, збільшився термін перебігу хвороби. Якщо ще до нового року пацієнти хворіли 14, щонайбільше 20 днів, а потім уже могли виходити на роботу. То тепер цей термін становить місяць і більше. Люди стають киснезалежними, вони потребують більшої кисневої терапії, – каже Савчук.

Порушували заборони і чекають нового спалахуПід час посиленого карантину далеко не всі дотримувалися правил “червоної” зони, намагаючись різними способами обійти обмеження. Так, у Франківську одна з місцевих блогерок попри заборону роботи закладів харчування відсвяткувала своє день народження в одному з барів міста.

Багато хто вважає, що після Великодня захворюваність знову буде збільшуватися.

“Все залежить від нашої свідомості”Вже у вівторок, 6 квітня, група підприємців з Івано-Франківська прийшла з протестом під стіни обласної адміністрації. Вони зажадали дозволу на відновлення роботи промислових ринків і навіть знайшли підтримку з боку мера міста Руслана Марцінківа.

Однак головний санітарний лікар Прикарпаття категорично не згоден із тим, щоб дозволяти роботу ринків на тих умовах, які були до епідемії.

Продовольчі ринки можуть працювати, але тільки з обмеженнями – продавці й покупці повинні бути в масках, використовувати захисні екрани в торгових точках, стежити, щоб не було багато народу на ринку. Але відкривати зараз усе масово – такої потреби немає. Тепер усе залежить від нашої свідомості, – попереджає він.

В області вже готуються до великодніх свят, провели нараду з церковнослужителями. Ті пообіцяли, що богослужіння на цю Пасху в основному будуть проводити онлайн.

Найближчим часом Івано-Франківська область зможе повернутися з “червоної” в “помаранчеву” карантинну зону, де діють менш жорсткі обмеження. І далі все багато в чому буде залежати саме від місцевих жителів – чи дотримуватися обмежень або ж ігнорувати їх, а потім шукати місце в лікарні, чіпляючись за життя.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...