facebook

Небезпечна “побочка” від вакцини AstraZeneca: хто в групі ризику

Комітет з безпеки Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) виявив можливий зв’язок між вакциною AstraZeneca і рідкісними проблемами згортання крові у щеплених нею людей.

Регулятор заявив, що ризик виникнення тромбів має бути внесений до списку дуже рідкісних побічних ефектів вакцини Vaxzevria (раніше вона називалася AstraZeneca), повідомляється в заяві EMA.

Разом з тим, європейський регулятор наголошує, що загальна користь від вакцини перевищує ризики.

EMA дійшло висновку, що у вакцинованих AstraZeneca, є ризик дуже рідкісних випадків утворення тромбів в поєднанні з низьким рівнем тромбоцитів протягом двох тижнів після вакцинації.

Комітет проаналізував 62 випадки тромбозу венозних синусів головного мозку і 24 випадки тромбозу внутрішніх вен, зареєстрованих в базі даних з безпеки лікарських засобів ЄС (EudraVigilance) станом на 22 березня, 18 з яких закінчилися смертю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“На даний момент більшість зареєстрованих випадків сталося у жінок у віці до 60 років протягом двох тижнів після вакцинації. На підставі наявних в даний час даних, конкретні фактори ризику не підтверджені”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що одним з правдоподібних пояснень комбінації згустків крові і низького рівня тромбоцитів є “імунна відповідь, що призводить до стану, аналогічного тому, який іноді спостерігається у пацієнтів, які отримували гепарин”.

Тим, хто був вакцинована Vaxzevria, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою при появі таких симптомів:

задишка

біль у грудях

пухлина в нозі

постійний біль в животі

неврологічні симптоми, включаючи сильні і постійні головні болі або помутніння зору

крихітні плями крові під шкірою за межами місця ін’єкції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...