facebook

Затоплення квартири: Що робити, якщо сусіди спричинили збитки

Якщо квартиру затопили орендарі, збитки можуть зобов’язати виплачувати власників нерухомості

Часом трапляється прикрість – затоплення квартири. Це проблема як для винуватців, так і для постраждалих. Однак бувають ситуації, коли люди, які спричинили аварію, відмовляються відшкодовувати збитки.

Як отримати компенсацію за пошкоджене майно, розповідаємо далі.

Як діяти у разі затоплення квартири сусідами

По-перше, потрібно дізнатися причини затоплення та звернутися до сусідів. Однак, якщо потенційні винуватці “аварії” не відкривають двері, увійти до квартири та усунути течію можуть сторонні люди. Статтею 8 закону “Про житлово-комунальні послуги” встановлено право керуючого багатоквартирним будинком та виконавця комунальних послуг на доступ до житла, іншим об’єктів нерухомого майна, зокрема, для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тож, якщо сусіди не йдуть на контакт, необхідно терміново повідомити керуючому будинком і (або) виконавцю комунальних послуг. Вони можуть перекрити стояк холодної або гарячої води та прийняти інші екстрені заходи.

По-друге, потрібно зафіксувати факт затоплення та зібрати необхідні документи. Факт затоплення фіксується актом у присутності балансоутримувача, винуватця потопу, а також свідків, які ставлять свій підпис в акті.

Акт складається після огляду затоплення і має містити наступну інформацію:

дата і місце складання;

прізвища членів комісії, які склали акт;

місце, де сталося затоплення (адреса);

перелік пошкодженого майна із зазначенням видів та обсягів пошкоджень;

причини затоплення.

Також не зайвим буде зробити фото або відео шкоди, заподіяної затопленням.

По-третє, ймовірно знадобиться проведення експертизи щодо встановлення дійсної шкоди, тож з ремонтом поспішати не варто. Ця процедура проводиться з метою фіксації ушкоджень, заподіяних в результаті затоплення і розрахунку суми й обсягу завданого матеріального збитку. Якщо ремонт потрібно робити терміново – варто зберегти документальне підтвердження витрат на його проведення, у тому ж числі акту виконаних робіт організації, яка усунула наслідки затоплення і квитанцію за цю роботу.

Якщо постраждав тільки ремонт, необхідно провести будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу.

Для проведення такої експертизи необхідно мати наступні документи:

Акт про затоплення, в якому зафіксовано факт залиття квартири;

Технічний паспорт на об’єкт нерухомості;

Правовстановлюючі документи на квартиру.

Якщо в результаті затоплення були пошкоджені меблі та техніка, для оцінки збитку необхідно провести також товарознавчу експертизу.

Якщо затоплення заподіяло шкоду здоров’ю, а таке можливо, особливо у випадку з гарячою водою, потрібно звернутися до лікаря, і також взяти відповідну довідку про таке звернення. Найголовніше – підтвердити причинно-наслідковий зв’язок між затопленням квартири та проблемами зі здоров’ям.

Хто має відшкодувати збитки

Загалом, особа, яка спричинила затоплення, має відшкодувати завдані збитки. Згідно з ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу (ЦК), майнову шкоду, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

У разі затоплення квартири шкода може бути заподіяна або з вини сусіда, або з вини ЖКГ (якщо сусід, згідно зі ст. 1166 ЦК доведе, що в потопі немає його провини, і причиною затоплення стали, наприклад, неполагоджений дах або стояк, який лопнув).

Якщо винуватцем затопленням стали діти до 14 років, то відповідальність несуть їхні батьки, усиновителі, опікуни, навчальні, виховні та інші установи.

У разі якщо потоп стався з вини особи від 14 до 18 років, вона відповідає за завдані збитки на загальних підставах. Якщо у неповнолітнього немає майна або заробітку, достатнього для відшкодування шкоди, частину сплачують його батьки.

Якщо шкоди завдав не власник квартири, а орендар, ситуація ускладнюється. Відносини між орендодавцем і орендарем регулюються договором, укладеним між ними, в тому ж числі в частині відповідальності. Якщо в договорі оренди така ситуація не буде прописана окремим пунктом, відшкодування шкоди може лягти на власника квартири. При цьому він має право подати регресний позов і стягнути відшкодування, виплачене потерпілому, з орендаря нерухомого майна.

Як урегулювати спір

Найкращим варіантом є мирне розв’язання проблеми. Якщо саме з вашої вини стався потоп у сусідів, то в разі згоди з вашого боку відшкодувати збиток, при передачі грошей найкраще скласти розписку. Вона повинна підтверджувати не тільки відшкодування шкоди, а й те, що постраждалі більше претензій не мають.

Якщо потерпілі перебільшують завдані збитки, пам’ятайте, що “винні в потопі” теж мають право замовити експертну оцінку збитку при затопленні квартири.

Якщо винуватець не погоджується відшкодувати збитки, потрібно звернутися до суду. Стаття 1166 ЦК встановлює презумпцію вини. Це означає, що саме відповідачу доведеться доводити свою непричетність до завданого збитку. Також постраждала сторона може вимагати моральну шкоду та відшкодування судових витрат – судовий збір та витрати на послуги адвоката, юриста.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...