facebook

Орган, який не болить: як дізнатися, що печінка потребує допомоги

Печінка – це частина шлунково-кишкового тракту.

Серед її основних функцій – детоксикація організму, синтез білка і виробництво хімічних речовин, які допомагають перетравлювати їжу. Але це – далеко не повний перелік завдань, з якими щосекунди справляється наш природний “фільтр”.

Джерело:

Medical News Today

У цій статі ми опишемо не лише головні завдання, які виконує печінка у нашому організмі, а й що відбувається, якщо вона не функціонує належним чином та як зберегти здоров’я цього життєво важливого органу на довгі роки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

5 важливих фактів про печінку:

Печінка класифікується як залоза.

Орган виконує понад 500 функцій.

Це єдиний орган у нашому тілі, який здатний регенеруватися.

Печінка – найтвердіший орган в організмі.

У сучасному світі зловживання алкоголем є однією з основних причин проблем з печінкою.

З чого складається печінка і як виглядає

Печінка має червонувато-буре забарвлення і гумоподібну текстуру. Важить від 1,44 до 1,66 кг і розташовується біля шлунка, відразу під легенями. Шкіра є єдиним органом, який є більшим і важчим за печінку.

Печінка має форму, наближену до трикутника і складається з двох часток – правої, яка є більшою і лівої, меншої. Частки розділяє серпоподібна зв’язка – смужка тканини, яка кріпить печінку до діафрагми.

Ззовні цей орган вкриває шар волокнистої фіброзної тканини, яку називають “капсулою Гліссона”. Саму капсулу надійно фіксує очеревина – мембрана, яка утворює оболонку черевної порожнини. Це дозволяє печінці залишатися на місці і захищає її від фізичних ушкоджень.

Через відсутність нервових закінчень сама печінка боліти не може, але при її розтягуванні може боліти капсула з больовими рецепторами. Проте це можливо лише на дуже запущених стадіях захворювань.

Які функції виконує печінка

Печінку класифікують як залозу, яка виконує безліч функцій. Важко назвати точну цифру, оскільки вчені продовжують досліджувати цей орган, але вважається, що печінка виконує приблизно 500 різних функцій!

Як відновлюється печінка

Печінка – єдиний вісцеральний орган, який здатен регенеруватися. Ця здатність передбачена еволюцією, адже печінка та функції, які вона виконує, є надзвичайно важливими. Орган може самостійно регенеруватися, навіть якщо 75% його тканини втрачено!

Печінка може повернутися до своїх попередніх розмірів, не втративши при цьому жодної зі своїх функцій.

У ході лабораторних досліджень було встановлено, що при видаленні двох третин печінки у мишей, тканина, яка залишалася, відростала до початкового розміру протягом 5 – 7 днів. У людини процес регенерації відбувається протягом 8 – 15 днів. Нечувані темпи, якщо враховувати розміри і складну будову цього органу. Мине ще кілька тижнів і нова тканина печінки нічим не відрізнятиметься від початкової!

Попри те, що печінка має здатність до регенерації, важливо стежити за її станом. Це дозволить вам залишатися здоровим і сповненим енергії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...