facebook

Ексголовний санлікар каже, що на травневі свята потрібно все закрити і ще дужче посилити карантин

Головна проблема вакцинації від коронавірусу в Україні – це недостатність самих препаратів. Але за їх достатньої кількості в країні можна буде робити понад 5 мільйонів щеплень на місяць.

Епідемія ось-ось піде на спад, але травневі свята і Великдень можуть спричинити новий спалах COVID-19. У плані дотримання карантинних обмежень українцям слід брати приклад із Європи.

Про це в бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів ексголовний санітарний лікар України Сергій Бережнов. Далі наводимо його пряму мову.Щоб епідемія стала контрольованою, треба щепити 30 млн українців.

Україні дають 2,5 млрд гривень на боротьбу з COVID-19. Багато це чи мало? Я не володію інформацією про вартість вакцин – цього немає у відкритому доступі. Але в будь-якому разі, це поліпшить нашу ситуацію в розумінні охоплення населення імунізацією.

Головна проблема з вакцинацією – це відсутність самої вакцини. Якщо ми купимо 10 млн доз, це суттєво позначиться на ситуації. Якщо ми зможемо купити тільки 100 тисяч – це теж позначиться, але на якихось окремо взятих колективах, які будуть щеплені цією вакциною.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щоб отримати хоч якийсь контроль над ситуацією, треба щепити хоча б 70% населення. Це близько 30 мільйонів осіб. Отже, нам буде потрібно, щонайменше, 60 мільйонів доз вакцини. З урахуванням запасу, нам треба мати хоча б 65 мільйонів доз.

І все-таки я думаю, що проблем із вакцинацією бути не повинно. Якщо виникне необхідність, Україна буде готова виділити достатньо коштів для того, щоб купити вакцини.

Україна може робити понад 5 млн щеплень на місяць

У нас є необхідні умови для проведення вакцинації з дотриманням усіх правил, норм, вимог, і, в принципі, 5,5 мільйонів щеплень на місяць, про які сказали в Кабміні.

Є певні вимоги до організації вакцинації взагалі, а не тільки від коронавірусу. У нас достатньо місць, де можна проводити вакцинацію. Це місця, які традиційно використовувалися. Наприклад, практично в кожній дитячій поліклініці є кабінет щеплення.

Якщо десь організувати вакцинацію стаціонарно неможливо, працюватимуть мобільні бригади. Для прикладу, вони можуть виїжджати на підприємства і прищеплювати там.Епідемія піде на спад, але незабаром буде новий сплеск

Епідемія COVID-19 в Україні повинна піти на спад, тому що, нехай і так-сяк, але завдяки карантину, локдауну якесь роз’єднання людей є, стало менше спілкування, менше контактів. Це позначиться на інтенсивності передачі вірусу і процес трохи вщухне.

Але щойно ми відновимо контакти, процес знову може відновитися.

Наприклад, мені не зрозумілий один нюанс. Ми говоримо про карантини, про обмеження, і раптом повідомлення про те, що”Укрзалізниця” запускає на травневі свята додаткові потяги.

Мені не зрозуміло. Скільки десятків тисяч людей вони перевезуть! Це ж буде перемішування! Ви подивіться, що робиться на заході. Не треба було нічого призначати, нехай все б так і залишилося.

Зараз я говорю з точки зору заслуженого лікаря України. Я б на травневі свята ще більше посилив локдаун, тому що люди звикли збиратися і святкувати. Підприємства будуть закриті, потрібно все закрити.

Подивіться, як обмежень дотримуються за кордоном. Приклад –похорон принца Філіпа. Члени королівської сім’ї йдуть за труною на певній відстані, зайшли до церкви, всі наділи маски і сіли на відстані одне від одного.Від нових штамів COVID-19 врятує імунна пам’ять

Виникнення нових штамів – природний процес для вірусу. Але в основі своїй це той самий тип вірусу.

Наведу простий приклад. Є автомобіль “Запорожець”. Ми перевзули його в літню гуму. Але це, як і раніше, “Запорожець”. Ми наділи на сидіння нові чохли. І все одно це “Запорожець”.

Те ж саме відбувається і з вірусом. У нього змінюються якісь частини, але його основні характеристики залишаються незмінними.

Досвід інших вірусних захворювань говорить про те, що існує імунна пам’ять. Якщо людина вже стикалася з певним типом вірусу, повторно вона може заразитися, але її імунна система повинна відреагувати швидше. Це означає, що вона легше перехворіє.

Щепитися можна будь-якою вакциною, але якщо боїтеся – не ризикуйте

Якщо людина щеплена будь-якою вакциною від коронавірусу, це рятує її від важкого перебігу хвороби і тим більше від смертельного наслідку. Це пов’язано з тим, що спрацьовує перехресний імунітет.

Я не можу стверджувати цього зі стовідсотковою впевненістю, але досвід інших країн свідчить про те, що в разі вакцинації, як правило, імунна система розпізнає вірус швидше і починає працювати швидше.

Фактично всі вакцини від COVID-19 односпрямовані, хоча і по-різному зроблені. Я б, наприклад, щепився вакциною AstraZeneca, а коли б настав термін щеплюватися вдруге, якби такої самої вакцини не було, я б щепився тієї вакциною, яка доступна. І не важливо, американською, індійською чи китайською. Місце виробництва вакцини – це ще не характеристика самої вакцини.

Я нікого ні за що не агітую, я говорю про рішення, яке я для себе ухвалив.

Я вважаю, що робити щеплення потрібно тим, що є. Але коли вже ви налякані “страшилками”, то щеплюйтеся вакциною, яку ви вважаєте хорошою, якщо вона доступна. Бо якщо ви зробите щеплення вакциною, яку вважаєте поганою, якої боїтеся, може спрацювати психологічний фактор. Щось десь закололо – “а, це все вакцина!”

Але де доказ, що це пов’язані речі? Граки прилетіли – настала весна. А якщо б вони не прилетіли, весна б не настала?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...