facebook

В Україні хочуть збільшити виплати при народженні дітей: коли і скільки дадуть грошей

У той час, як в Україні зростуть тарифи за надання допомоги при пологах і новонародженим, хочуть збільшити виплату при народженні дитини майже на 10 тис. гривень, тобто, до 50 тис. гривень в цілому. Відповідний законопроєкт розробило Мінсоцполітики, однак навіть при його прискореному розгляду на виплату коштів українські родини зможуть розраховувати не раніше наступного року. Про це пише Обозреватель.

На скільки і коли можуть вирости виплати

Зараз в Україні виплата при народженні дитини становить 41 280 грн, відразу виплачується 10 320 грн, а решту грошей сім’я отримує протягом 36 місяців рівними частинами (по 860 грн щомісяця). Чиновники пропонують підвищити розмір допомоги, адже вона не переглядалася з липня 2014 року.

Законопроєктом передбачається:

з 2022 року за народження першої і кожну наступну дитину надавати допомогу в розмірі 50 тис. грн. Одноразова виплата становитиме 25% від суми (12 500 грн), а решту грошей виплачуватимуть протягом наступних 36 місяців рівними частинами (1 041 грн).

з 2023 року проводити щорічну індексацію виплат (грудень у порівнянні з груднем попереднього року).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо документ ухвалять, то автоматично збільшиться і виплата в разі усиновлення дитини, адже вона встановлюється на рівні розміру допомоги при народженні. Крім того, в законопроєкті залишається допомога у вигляді «пакет малюка», який належить протягом 30 днів після пологів.

«Пакет малюка прикріплений до мінімумів на дітей. Тобто з підвищенням виплат він не стане менше. Хіба що потрібно буде вносити зміни в закон, але навряд чи Верховна Рада погодиться погіршувати стан. Це різні типи допомоги. Гроші є гроші, а «пакет малюка» це страховка, що після пологів і до одного року є базовий набір для дитини», – зазначила нардеп Євгенія Кравчук.

Чи допоможуть утримувати дитину додаткові 10 тис. грн

Зараз в Україні державну допомогу сім’я отримує не відразу, а частинами. Це обумовлено тим, що при народженні дитини потрібно купити набагато більше речей, зокрема, ліжечко, коляску, ванночку тощо. А вже наступні три роки батьки отримують щомісячну допомогу, яку можуть використовувати на харчування і дитячі засоби особистої гігієни. Зараз батьки отримують щомісяця 860 грн і запевняють – грошей не вистачає.

«Я в декреті, працює тільки чоловік. Ліжечко і коляску нам подарували батьки, тому ми не витрачалися. Дитині всього чотири місяці, я годую сама. Тому в принципі купуємо ми тільки підгузники, одноразові пелюшки і одяг. Але самих підгузників треба мінімум по пачці в тиждень. Ми беремо Huggies, а це десь 250-300 грн за пачку 40 штук, якраз десь на тиждень вистачить», – розповіла молода мама Олена Головата.

Дитячі товари розподіляються за віком і вагою дитини. Якщо новонароджене немовля, то їсть відповідно менше суміші, а ось підгузників витрачає більше – міняти днем треба кожні три-чотири години.

За підрахунками видання, в загальному дитина від першого дня життя до півроку вимагає щомісяця:

близько 160 штук підгузників (мінімум 4 пачки по 40 штук),

в середньому 8 пачок каші (по дві пачки в тиждень), якщо малюк не знаходиться на грудному вигодовуванні.

Починаючи з 6 місяців дитині можна вводити прикорм і кількість їжі збільшується. Найдоступнішим є дитяче харчування «Малютка», в середньому пачка коштує 75 грн. Отже, на місяць потрібно 600 грн. Якщо розглядати товари дорожче, то харчування Nestogen обійдеться мінімум в 195 грн за пачку, тому в місяць потрібно 1560 грн. Підгузки Pampers на місяць будуть коштувати в середньому 640 грн, а фірми Huggies – 1000 грн.

Тому батькам на засоби гігієни і харчування потрібно витратити мінімум 1 240 гривень, якщо вибирати доступні товари. Це з урахуванням того, що кашу варитимуть на воді. Молоко в місяць обійдеться в 375 грн, якщо використовувати по 0,5 літра в день. Однак, починаючи з шести місяців дитина зажадає різноманітного харчування та витрати доведеться збільшити.

Зараз батьки стверджують, що в середньому на новонароджену дитину витрачають три тисячі в місяць. Допомоги від держави вистачає на тиждень, не більше. І навіть якщо виплати зростуть, то додаткові 180 грн на місяць не перекриють всі витрати на малюка.

«У нашій родині на дитину витрачалося мінімум 3 000 грн в місяць. Це з урахуванням того, що спочатку я годувала сама. Суміші ми потім вибирали по ціновій політиці, спочатку використовували «Крихітку», але вона не підійшла, довелося купувати дорожче. Щоб утримувати родину, а у нас є ще старший син, я побула в декреті недовго і повернулася на роботу», – розповіла Людмила Ткаченко.

Якщо ж у сім’ї проблеми з грошима, то в інтернеті, зокрема в чатах для молодих мам, є цілий ряд порад, як заощадити на дитину. Пропонують відмовитися від підгузників і використовувати старий перевірений метод – пелюшки або марлі. Але вдаватися до таких методів молоді мами не поспішають, адже це забирає багато часу і створює дискомфорт.

Можливо, батькам в Україні не доведеться шукати альтернативу комфортному догляду за дитиною. Адже з точки зору розрахунків державні виплати можуть наблизитися до мінімального рівня, який потрібен дитині в місяць на харчування та засоби гігієни. Держава може надавати допомогу в 1 041 грн, а мінімальний набір обійдеться в 1 240 гривень.

У Раді проти і справа не в бюджеті

Про те, що підвищення виплати при народженні не допоможе українським сім’ям впевнені в парламенті. Тому, після того, як законопроєкт внесуть на розгляд до ВРУ, невідомо, чи є взагалі у нього майбутнє. Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, нардеп і мама чотирьох дітей Галина Третьякова акцентувала на речах важливіші для країни.

«Я вважаю, що бюджет повинен розподілятися наступним чином. Якщо ми ввійдемо в бюджетне планування, спершу – гроші на армію, тому що ми повинні захищати кордон і життя людей всередині країни. Друге – фінансувати безпеку. Третє – виплати при народженні дитини, це коли людина потрапляє в складні життєві обставини. Вже доведено, що ця виплата не допомагає демографічної ситуації», – сказала Третьякова.

За її словами, поліпшити ситуацію сімей в країні можна наступним чином:

податкова система повинна бути налаштованою на сім’ю. Сума з прожиткового мінімуму, яка йде на дитину, не повинна обкладатися, а повинна залишатися в домогосподарстві;

трудовий кодекс повинен захищати батьківство і материнство. Член сім’ї, який пішов в декрет, повинен мати можливість повернутися до трудової діяльності;

варто розвинути дружню інфраструктуру для сім’ї з дитиною.

Розкритикував законопроєкт і колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева, який назвав таку ініціативу уряду «популізмом і піаром, який в результаті не вирішує нічого». Зараз документ розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

З огляду на критику з боку парламентаріїв, існує ймовірність, що законопроєкт можуть не прийняти. Невідомо також, коли він потрапить на розгляд Верховної Ради. Незважаючи на те, що покращувати життя українських сімей можна різними способами, додаткові 10 тис. грн наближають щомісячну допомогу держави до того мінімуму, який потрібен для утримання дитини.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...