facebook

Зарплати впадуть, а конкуренція зросте? Чому заробітчани змушені повертатися в Україну і що на них чекає

У Російській Федерації пригрозили депортувати близько 150 тис. українських трудових мігрантів, які перебувають у країні нелегально.

Їм потрібно покинути РФ до 15 червня. Усього ж у різних країнах світу нарахували понад 2,5 млн нелегальних трудових мігрантів з України. Багато з них через пандемію були змушені повернутися на батьківщину, а ще частина втратила можливість поїхати на сезонні заробітки.

Така тенденція має і негативні наслідки. Зокрема, як зазначають експерти, конкуренція за робочі місця збільшиться і їх стане менше. Це призведе і до зниження рівня зарплат. Що ж саме може запропонувати Україна громадянам, які повертаються, дізнавався OBOZREVATEL.

Чому стільки нелегальних мігрантів з України?

За підрахунками Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, близько 5 млн українців змушені працювати за кордоном у різних країнах світу. Приблизно 50-60% із них працюють нелегально. Українці влаштовуються на роботу в інших країнах в обхід закону через низку причин. Насамперед багато хто звик нелегально працювати і в Україні, тому така можливість їх не лякає.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще одна причина – міграційне законодавство деяких західних країн, яке забороняє наймати низькокваліфікованих працівників-іноземців. Наприклад, у Німеччині трудову візу не можуть отримати люди, які не знають мови і не мають підтвердженої кваліфікації, а на сезонні роботи можуть претендувати тільки громадяни ЄС. Але німецькі зарплати для українців дуже привабливі. Тому багато людей погоджується їхати в Німеччину без трудової візи і залишатися на нелегальні роботи з усіма наслідками.

Можливий і ще один варіант, коли люди їдуть із трудовою візою, претендують на одну роботу й зарплату, але їм пропонують більше грошей – тільки нелегально. І вони погоджуються, бо заробляти необхідно.

Що загрожує нелегалам?

Неофіційна робота за кордоном має багато ризиків. Передусім варто розуміти, що така людина абсолютно не захищена місцевими законами і не має ніяких прав. Щонайменше їй можуть не заплатити, але це ще не найстрашніше. Як розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, у 2018 році Польщу вразив випадок з українцем. Чоловікові, який нелегально працював на одному з виробництв, стало зле. За наказом керівника підприємства його просто вивезли якомога далі й залишили в лісі вмирати.

Нелегальна робота в Росії має ще більші ризики, ніж у Європі. “Це країна, в якій не поважають права власних громадян, – говорить Воскобойник, – а що вже говорити про права українців, які перебувають нелегально. Це може призвести до того, що в таких людей є ймовірність потрапити в дуже неприємні ситуації, коли їх можуть звинуватити в чому завгодно. Не забуваймо, що між нашими країнами йде війна”.

Загалом, якщо нелегала зловлять, країна може вдатися до таких заходів, як штраф (у Європі це кілька тисяч євро) і екстрадиція. Крім того, людині, яка порушила умови митного режиму, заборонять в’їзд у країну на 3-5 років. Після зняття заборони у візі, навіть туристичній, можуть продовжити відмовляти.

Варто розуміти, що випадки покарання за порушення міграційного законодавства не рідкість. У жовтні 2020-го з одного з міст Німеччини одночасно депортували майже 300 українців.

“Більшість українців сприймають це як “їм не пощастило, а в мене все буде по-іншому”, – каже Воскобойник. – Насправді по-іншому не буде. Більшість людей, які нелегально працюють у Німеччині або інших країнах Європи, рано чи пізно потрапляють під розшукові заходи правоохоронних органів. Їх знаходять, штрафують і депортують”.

Що хочуть змінити для нелегалів?

У той час як Росія працює над висланням нелегальних українських мігрантів, Європа намагається перевести наших робітників у русло закону. Справа в тому, що через пандемію багато західних країн відчувають дефіцит сезонної робочої сили і хочуть це усунути.

Наприклад, німецька сторона вже з 1 квітня цього року планувала офіційно дозволити українським трудовим мігрантам приїжджати на сезонні роботи в сільському господарстві. Посередником під час працевлаштування повинна виступити наша Державна служба зайнятості. Для такої співпраці між країнами необхідно укласти відповідний договір, згоду на який дає Верховна Рада. Але поки цю ідею з українською стороною не погодили. Зі свого боку Воскобойник прогнозує, що вже через рік-два такий договір укладуть і легальна сезонна робота в Німеччині стане можливою.

На яку роботу можуть претендувати заробітчани після повернення в Україну?

Зараз на ринку праці ситуація не ліпша. Через постійні карантини, за даними Держстату, український великий і середній бізнес зазнав близько 350 млрд грн збитків у 2020-му, це вдвічі більше, ніж у 2019-му. Тому частина підприємств закрилася або скоротила штат, а кількість робочих місць – зменшилася. До того ж через суворий карантин у багатьох країнах Європи частина українців, які працювали за кордоном, була змушена повернутися додому.

“Ці люди тепер стали претендувати на робочі місця в Україні, – говорить експерт ринку праці Сергій Марченко. – Тому в нас два серйозних фактори впливу на ринок: робочих місць стало менше, а претендентів на ці місця стало більше. Ринок праці вже важкий. І вислані з РФ працівники тільки посилять цю проблему. Звичайно, заробітні плати через це тільки зменшуватимуться. А люди, які працюють в Україні, змушені будуть витримувати посилену конкуренцію”.Люди, які працювали за кордоном, поки не можуть претендувати в Україні на високу зарплату або на хороші умови з легальним працевлаштуванням. Створення нових високооплачуваних робочих місць також малоймовірно. Торік надія була на програму “Велике будівництво”, під яку виділяли величезні кошти. Але цього року фінансування впало. Тому ця програма не забезпечить роботою не тільки заробітчан, а й деяких українців, які працювали на неї раніше.

Тим часом Україна, як і багато країн, гостро відчуває дефіцит сезонної робочої сили. Тому тимчасової, нелегальної роботи, яку можна запропонувати заробітчанам, які повернулися, – багато, стверджує експертка ринку праці Тетяна Пашкіна

“Якщо ми говоримо про нелегальну роботу, підробіток тощо – я не сумніваюся, що така робота в нас є. У нас травень, і картопля сама себе не посадить, як то кажуть. Інші польові роботи також запитувані. Сезонно можуть бути затребувані ремонтники, ми бачили таку тенденцію торік. Знову ж, починається туристичний сезон. У курортних селищах можуть знадобитися помічники тандирників, мангальників, продавці солодкої вати, різноробочі в пансіонати, охоронці тощо”.

Тим часом відкритим залишається питання, чи готові заробітчани (особливо з Європи) виконувати ту саму роботу, що за кордоном, але з тієї оплатою, яку їм пропонують в Україні? Або ж вони, навіть без офіційного працевлаштування, і далі будуть шукати можливості отримати хоч і ризиковану, але більш високооплачувану нелегальну роботу за кордоном?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...