facebook

Податок на сім’ю: в Раді хочуть змінити систему оподаткування в Україні

У Верховній Раді розробляють законопроект, який може кардинально змінити систему оподаткування в Україні. Головна його відмінність в тому, що оподатковувати будуть не окремих людей, а цілі домогосподарства, тобто, запровадять податок на сім’ю. Сім’ям із низьким достатком частину сплачених податків будуть повертати.

Таким чином, вважають ініціатори податку на сім’ю, можна буде домогтися більшої соціальної справедливості, а заодно не ганяти соціальні виплати по колу, завідомо залишаючи сім’ям більше грошей.

У чому принцип такого оподаткування

Усі працюючі дорослі члени сім’ї будуть, як і раніше, платити податок на доходи фізичних осіб. Після виплати податків підрахують сукупний дохід сім’ї і поділять його на всіх членів домогосподарства, включаючи й тих, хто не працює. Якщо виявиться, що на кожного припадає сума, яка нижча за прожитковий мінімум, то таким сім’ям, за підсумками року, повернуть частину сплаченого податку – так, щоб на кожного члена сім’ї припадала сума доходу, яка не нижча за прожитковий мінімум.

Автор законопроекту про податок на сім’ю – глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вони вважає, що таким чином можна буде домогтися більшої соціальної справедливості. В якості ілюстрації до свого законопроекту депутатка наводить сім’ю з дітьми. У сім’ї працюють лише батьки. Вони змушені утримувати і себе і своїх дітей, які поки не працюють і не отримують грошей. При цьому людина, в якої немає сім’ї, утримує на свою зарплату лише себе. Однак вона платить такі ж податки зі свого заробітку, як і той, в кого на утриманні є ще кілька людей.

За словами Третьякової, подібні закони ефективно працюють у багатьох країнах: Україна не є в цьому першопрохідцем.

Багато економістів вважають, що законопроект про податок на сім’ю може забезпечити більший захист сім’ям з дітьми, а також сім’ям, в яких на утриманні є люди, що не можуть самі про себе подбати. При цьому державі довелось би менше витрачатися на субсидії та виплату соцдопомоги для таких сімей. Тобто, фактично не довелося б ганяти гроші по колу.

Які є вади у цього законопроекту

У Мінфіні вважають, що законопроект про податок на сім’ю є сенс розглядати лише після того, як буде реально все розраховано. На сьогодні, попереджають фінансисти, в бюджеті немає таких грошей, з яких можна було би повертати податки.

До того ж, потрібно домогтися, щоби рівень добробуту сім’ї був такий, аби державі не довелося відшкодовувати з бюджету більше грошей, ніж заробляють члени сім’ї.

Крім цього, існуючий на сьогодні прожитковий мінімум занадто низький для того, щоб приймати його за основу. Реальний мінімальний набір потреб людини коштує набагато більше.

Тому однієї лише депутатської ініціативи замало для того, щоби прийняти такий закон і, головне, змусити його працювати

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...