facebook

Хірург показав фото величезного кров’яного тромбу, який видалили у пацієнта з COVID-19

Судинний хірург з клініки сера Гангу Рама в Делі Амбаріш Сатвік опублікував фото довгого тромбу, який витягнули з пацієнта з COVID-19 – у таких хворих тромбоз судин є дуже частим ускладненням.

Лікар виклав фото у своєму Twitter 5 травня.

Сатвік додав, що пацієнтові, у якого вилучили тромб, вдалося врятувати кінцівку.

Після публікації в соцмережі лікар дав інтерв’ю виданню DoctorNDTV, де він нагадав, що COVID-19 часто викликає тромбоз, а через закупорку судин повністю порушується кровопостачання будь-якого органу або навіть кровообіг в цілому.

Його колега Нареш Трехан описав механізм утворення згустків. У період реплікації вірусу – перші 5-7 днів хвороби – він розмножується в організмі. Коли вірусне навантаження досягає певного рівня, організм реагує на неї – з’являється відповідь імунної системи і виділяються невеликі пептидні інформаційні молекули – цитокіни.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У деяких людей є дуже сильна цитокінова відповідь, яку лікарі називають “цитокіновим штормом”. Вони можуть викликати запалення нормальних клітин під час імунної реакції – утворюється згусток.

“Частота утворення тромбів в кровоносних судинах дуже висока. Якщо згусток утворюється в коронарної артерії, яка постачає кров’ю серце, це може призвести до серцевого нападу. Точно так же, якщо згусток присутній в кровоносних судинах, які постачають головний мозок, у пацієнта може статися інсульт. У деяких випадках ураження периферичних кровоносних судин може призвести до втрати кінцівки. Частота цього артеріального тромбозу становить 2-5%. Частота венозного тромбозу досить висока і становить близько 14-25%”, – пояснив Сатвік, додавши, що коронавірус може привести до вірусного міокардиту, а той – до гострого інфаркту міокарда.

Ознаками серцевого нападу бувають такі симптоми, як прискорене серцебиття, біль у грудях, утруднення в грудях, запаморочення або біль в області щелепи. Люди, які хворі на коронавірус повинні негайно повідомляти лікаря щодо будь-яких нових симптомах.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...