facebook

День перемоги: як Україна відзначає свято

 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це державне свято було засновано 2015 року ухваленням закону № 315-VIII “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років”.

Нове свято прийшло на зміну традиційному Дню Перемоги, який відзначали в СРСР, а потім і в незалежній Україні до 2015 року включно. У чому його особливість, розповідає OBOZREVATEL.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: у чому суть свята

Сенс свята, заснованого 2015 року, – не в святкуванні, а у вшануванні жертв Другої світової війни, переосмисленні її подій, руйнуванні радянських міфів. Акцент у ньому було перенесено з історії військових дій на історії конкретних людей.

Символ Дня перемоги над нацизмом – червоний мак, квітка, що втілює кривавий слід від кулі. Символіку СРСР під час святкових заходів використовувати не рекомендується, а термін “Велика вітчизняна війна” було виключено із законодавства в межах декомунізації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І хоча суперечки про доцільність святкування за радянською традицією, 9 травня, тривають і акцент пропонується змістити на День пам’яті та примирення, який відзначають 8 травня, День перемоги над нацизмом в Україні незмінно залишається державним вихідним. 2021 року неробочим на честь свята є понеділок, 10 травня.

Втрати України в Другій світовій війні

За різними оцінками, втрати України в Другій світовій війні склали від 8 до 10 мільйонів осіб, близько 5 мільйонів із них – військовополонені та мирне населення. 2,2 мільйона осіб було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили свої домівки. Понад 700 міст і селищ, а також майже 30 тисяч сіл було зруйновано.

Українці зробили істотний внесок у перемогу над нацизмом. Вони воювали на стороні Об’єднаних Націй у складі армій Британії та Канади (45 тисяч осіб), Польщі (120 тисяч осіб), СРСР (близько 6 мільйонів), США (80 тисяч), Франції (6 тисяч) і в рядах УПА (до 100 тисяч осіб).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...