facebook

Як крадуть гроші із кредиток

Менше, ніж за десять секунд зловмисники можуть викрасти десятки тисяч гривень із кредитної або зарплатної картки. Разом із поширенням електронних платежів стає більше і способів спустошення карткових рахунків.

79941_w_700

Портал “Знай” застерігає від найбільш популярних способів викрадення коштів із пластикової картки.

1. Дані про картку дізнаються сторонні особи

Нерідко недосвідчені користувачі карток повідомляють таємні дані картки стороннім особам. А ті, в свою чергу, миттєво розраховуються кредиткою.

“Зазвичай це відбувається у доволі несподіваний спосіб для власників карток. Дані можуть попросити покупці товару із сайту продажу речей, офіціанти чи інші клерки”, – каже спеціаліст із захисту даних в інтернеті Олександр Попов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За його словами, подібну інформацію найлегше дістають від пенсіонерів і студентів. Шахраї просять їх назвати дату народження, три цифри на звороті картки і кінцеву дату використання “пластику”.

“Ну і зрозуміло — номер картки. Із такими даними можна здійснювати покупку в будь-якому магазині через інтернет. Із продавців найчастіше заволодівають даними із карток працівники аптек. Особливо нічної зміни. Вночі вони не відчиняють двері. Обслуговують клієнтів через вікно. Якщо у покупця картка, кажуть, що в них дротовий термінал. Просять назвати код і фактично отримують можливість користуватися рахунком клієнта”, – каже експерт.

2. Шахраї роблять дублікат картки

Дублікат картки, особливо дрібного банку, можуть зробити спеціалісти відділу кадрів різних організацій, працівники кредитних відділів у магазинах і співробітники банків.

“У цих людей є доступ до документів. Вони можуть подати заявку на випуск такої самої картки у банк. І часто смс-банкінг не заважає це зробити. Більшість людей зараз неактивно читають повідомлення. Звикли, що більшість інформації із них рекламні”, – говорить Олександр Попов.

Щоб купити щось через інтернет, не обов’язково робити дублікат картки. Достатньо зробити її копію. Цим також користуються.

3. Підглядають ПІН-код

Побачити код можуть у черзі до банкомата. Після цього картку викрадають і користуються. Здебільшого звертають увагу на заможних людей із надією зняти якомога більше грошей.

“Також код можуть підгледіти через камеру, встановлену над банкоматом. Це практикують на вуличних банкоматах або у торговельних центрах. Там багато людей, тому ризик встановлення відповідного обладнання виправданий”, – пояснює фахівець.

4. Використовують спеціальне обладнання

Шахраї встановлюють у купюроприймач надтонкий пристрій для зчитування даних. Завдяки цьому отримують всі дані картки, роблять дублікат і знімають всі гроші. Зазвичай подібні пристрої встановлюють біля дорогих магазинів у містах-мільйонниках.

“Може бути і банкомат-підробка. Макет такого три роки тому розмістили в одному торговельному центрі на Оболоні у Києві. Банкомат зчитував всі дані карток, запам’ятовував код, але грошей не видавав. Писав на екрані “помилка”, – говорить Олександр Попов.

5. Створюють сайт-дзеркало

Копії популярних сайтів роблять, аби дізнаватися дані про картку. Це може бути сайт інтернет-банкінгу якогось банку, сайти з продажу електроніки та інших товарів, помітили в Асоціації членів платіжних систем “ЄМА”.

Зазвичай сайт-дзеркало відрізняється від оригінального додатковим символом. Дизайн — повністю сходиться.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...