facebook

Освітній омбудсмен: “Відмовляти у прийманні заяви до 1 класу – незаконно”

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, що батьки часто скаржаться на те, що керівники закладів освіти відмовляють у прийманні заяв до 1 класу, але це – незаконно.

Про це йдеться на Facebook-сторінці омбудсмена.

“Я обурений такими свавільними діями керівників шкіл, і вже неодноразово наголошував, що такі дії є грубим порушенням прав громадян. Ніщо не може бути підставою відмовити в прийманні заяви від громадянина, якщо вона оформлена відповідно до вимог статті 5 Закону України “Про звернення громадян”, – пише Горбачов.

Якщо в школі відмовляються прийняти заяву, незважаючи на пояснення щодо неправомірності такої відмови, омбудсмен радить викликати наряд поліції, аби та склала акт про порушення ваших законних прав. Також треба вимагати, щоби заяву зареєстрували та зробили відмітку про її реєстрацію відповідно до вимог статті 13 Закону України “Про звернення громадян”.

Бажано подавати два примірники заяви:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

оригінал із підписом залишається там, куди ви звернулися;

копію залишаєте собі, а посадова особа, яка прийняла заяву, має чітко вказати дату, свої прізвище та ініціали, поставити підпис. Також можна сфотографувати оригінал заяви з відповідними позначками та підписом.

До того ж обмудсмен наголошує, що процедура зарахування до першого класу, яка діє з 2018 року, не змушує батьків вести дитину до школи за місцем проживання. Батьки мають право обирати для дитини будь-яку іншу школу, якщо там є вільні місця, і подати заяви до різних закладів освіти.

Також “Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти” передбачає, що кожна дитина має право навчатися в закладі освіти, найближчому до її місця проживання, і може бути зарахована першочергово, якщо:

проживає на території обслуговування закладу освіти;

має старших братів / сестер, які вже навчаються в цьому закладі освіти;

є дитиною працівника цього закладу освіти;

навчалася в дитячому садочку, який входить до складу навчально-виховного комплексу, де відбувається набір першого класу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...