Categories: Політика

Два роки президентства: топ виконаних і провалених обіцянок Зеленського

Завтра, 20 травня, буде друга річниця президентства Володимира Зеленського.

Поки що він продовжує очолювати і рейтинг довіри громадян, і президентський рейтинг, а також, можливо, вже замислився про другий термін. «Слово і діло» вже підрахувало, як в цифрах виглядає робота Зеленського за два роки – скільки він подав законопроєктів, підписав указів і розпоряджень. Але наш головний критерій оцінки ефективності, звичайно, виконання обіцянок.

За два роки Зеленський дав 647 обіцянок (з урахуванням передвиборчих і програмних): виконав – 184 (28%), провалив – 102, в процесі реалізації – 361.

Топ провалених обіцянок Зеленського

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Напевно, головне, чого чекали від Володимира Зеленського – зниження комунальних тарифів. Наприкінці 2019 року президент заявив, що під час опалювального періоду 2020/2021 років тарифи на опалення будуть зменшені «майже наполовину».

Але все вийшло інакше. З січня 2021 року НКРЕКП підвищила тарифи на виробництво теплової енергії для 23 ліцензіатів (найбільше підвищення – 49,7%, найменше – 5,5%). НАК «Нафтогаз» взимку встановлював такі гуртові ціни на природний газ для виробників теплової енергії: грудень – 6,1 грн за кубометр, січень – 7,3 грн за кубометр, лютий – 6,8 грн за кубометр. При цьому в січні 2020 року гуртова ціна на природний газ для виробників тепла становила 4,6 грн за кубометр. Тобто, тарифи не знизилися, а зросли.

Ще одна велика провалена обіцянка – добровільно піти у відставку в разі порушення закону. За кілька років каденції Зеленського були такі випадки порушення закону:

Верховний суд визнав протиправним указ про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення;

Зеленський вчасно не надав інформацію про суттєві зміни в майновому стані, про що особисто повідомив Національному агентству з питань запобігання корупції;

з матеріалів журналістських розслідувань з’ясувалося, що Зеленський незаконно надав державну охорону Андрію Богдану, коли той керував ОПУ.

Після ситуації з декларацією на сайті президента була петиція до Зеленського із закликом піти у відставку. У відповіді президент пояснив, що його обіцянка взята з контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою. І у відставку, звичайно, він не пішов.

Як кандидат у президенти Зеленський обіцяв, що під час руху його автомобіля не перекриватимуть дороги. У ЗМІ повідомляли про такі випадки, а також про вимкнення світлофорів під час руху президентського кортежу. В Управлінні державної охорони «Слово і діло» повідомили, що згідно з усним розпорядженням Зеленського під час руху його кортежу рух не перекривається. Однак, згідно із законодавством, УДО має право разом з підрозділами Нацполіції тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах під час проїзду автомобіля президента.

Провалена обіцянка про те, що бюджет Міністерства оборони на 2021 рік, «як мінімум», залишиться на рівні 2020 року. У держбюджеті-2020 на Міноборони передбачили 118 млрд 12 млн грн, а в держбюджеті-2021 – 117 млрд 626 млн грн. Тобто менше на близько 300 млн.

Топ виконаних обіцянок президента

Як і обіцяв Зеленський, з 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тис. грн. А з 1 грудня він зросте ще до 6,5 тис. грн.

Виконана обіцянка в 2020-му запустити лікувально-діагностичний комплекс дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Відкриття другої черги нового корпусу дитячої лікарні відбулося 29 липня минулого року. У корпусі шість відділень: хіміотерапії онкогематологічних захворювань зі стаціонаром денного перебування; інтенсивної хіміотерапії; хіміотерапії онкогематологічних захворювань з блоком інтенсивної терапії; трансплантації кісткового мозку та інтенсивної мегадозової хіміотерапії та імунотерапії; онкології з ліжками інтенсивної хіміотерапії; відділення гострої реабілітації.

Також президент виконав обіцянку побудувати 100 шкіл і 100 дитячих садків

Які ще обіцянки потрібно виконати Зеленському

На цей рік у рамках «Великого будівництва» Зеленський обіцяв відремонтувати 6,5 тисяч кілометрів доріг: 4,5 тисячі кілометрів державних доріг і 2 тисячі кілометрів місцевих доріг.

До кінця цього року президент анонсував масштабну подію – запуск українського супутника «Січ 2-30 (2-1)».

Незабаром Верховна рада може внести зміни до Конституції і скоротити свій склад до 300 народних депутатів. У січні Зеленський пообіцяв, що це обов’язково станеться.

Також скоро очікуємо перезавантаження Конституційного суду України – Зеленський обіцяв зробити це «невідкладно».

У минулому році Зеленський пообіцяв не допустити «переслідувань або залякувань» за «будь-яку критику влади»: «Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той момент влади. Не раз це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків «хлопці, ви дожартуєтесь» – до прослуховування, стеження, реальних перешкод і заборон в проведенні концертів або зйомок. Я пройшов весь цей, знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб під час мого президентства будь-яка критика влади спричиняла переслідування або залякування».

Оля

Recent Posts

Українців зроблять жебраками: Рада запроваджує величезні штрафи на користь ТЦК – однієї зарплати не вистачить

Це дорого нам обійдеться В Україні 2024 рік ознаменувався не лише новою системою призову, а…

1 годину ago

“У травні ТЦК стануть королями, закон повністю буде на їхньому боці”, – астролог Влад Росс

Астролог Влад Росс в інтерв'ю УНІАН розповів, які події відбуватимуться в травні, які міста опинилися…

3 години ago

Долар та євро знову закрутило: банки та обмінки змінили курс валют

Ринок не втихає! Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 30 квітня, мають…

4 години ago

З третього поверху військового ліцею вистрибнув восьмикласник

У неділю, 28 квітня, з вікна третього поверху військового ліцею імені Героїв Крут у Львові…

5 години ago

Усім, хто за кордоном приготується: буде позбавлення майна та міжнародний розшук – закон уже у Раді

Подробиці Буде позбавлення майна та міжнародний розшук Законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук підозрюваних та доступ…

6 години ago

Частині українців призупини виплату пенсій: що сталося

Багато вимушених переселенців, що отримали цей статус до 2022 року, продовжують ігнорувати вимогу Пенсійного фонду…

7 години ago