facebook

У Порошенка пояснили, чи можна вважати його олігархом

Згадки прізвища Петра Порошенка у переліку українських олігархів є наслідком особистої неприязні до нього з боку чинного президента Володимира Зеленського, вважають у пресслужбі п’ятого президента, а нині очільника «Європейської солідарності».

«Вочевидь, із точки зору Зеленського, олігархами є ті, хто не подобається йому особисто і, безумовно, Порошенко у цьому списку знаходиться на першій позиції. Зеленський шукає будь-які зачіпки, аби позбутися Порошенка як лідера найпотужнішої проєвропейської опозиційної партії і накласти заборону на його політичну діяльність. Усі потуги Офісу президента створити образ Порошенка як олігарха – безпідставні і спричинені лише бажанням Зеленського позбутися опозиції та збудувати в країні авторитарний режим», – пояснили у пресслужбі п’ятого президента у відповідь на запит Радіо Свобода.

За словами речників Порошенка, він є «першим і поки що єдиним українським політиком, який свій бізнес передав в управління всесвітньо відомій компанії з бездоганною репутацією», а його бізнес-активи утримують лідерські позиції на ринку «завдяки успішному менеджменту та високоякісній продукції».

Законодавчу ініціативу Зеленського щодо позбавлення олігархів впливу у Порошенка розцінюють як «пряму загрозу для засад європейської демократії в Україні».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При цьому у Порошенка наголошують на важливості зменшення впливу великого бізнесу на ухвалення бюджетних та політичних рішень і пропонують це робити через «системні зміни антимонопольного та антикорупційного законодавства».

Петро Порошенко – п’ятий президент України, депутат кількох скликань Верховної Ради (зокрема, чинного 9-го).

Станом на 2021 рік його статки оцінюють у 1,6 мільярда доларів, що робить його сьомим в українському списку Forbes.

Бізнес інтереси Порошенка – харчова промисловість, агро-промисловий комплекс, рітейл, фінансовий сектор, медіа. Найвідоміший його бізнес-актив – кондитерська корпорація Roshen, яку у квітні 2016 року Порошенко передав в управління до іноземної структури в рамках договору з Rothschild Trust.

Наразі Порошенко є лідером політичної партії «Європейська солідарність» та власником медіаресурсів (телеканалів «Прямий» та «5 канал»).

15 квітня президент Володимир Зеленський анонсував законопроєкт, завдяки якому хоче зменшити вплив українських олігархів на державні процеси.

Станом на ранок 26 травня офіційного тексту документу ще не оприлюднено, однак, зі слів президента відомо, що серед критеріїв, за якими визначатимуть тих, хто може бути визнаний «олігархом», будуть медіа- та політичний вплив, а також великі обсяги активів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...