facebook

Кров із горла фонтаном і клінічна смерть: лікарі врятували хлопчика з Прикарпаття

У цій історії було все: зупинка серця, клінічна смерть і кілька реанімацій.

Усе починалося із звичайної бактерійної інфекції горла. В 1 рік 7 місяців у хлопчика заболіло горло. Дитину лікував сімейний лікар у містечку на Івано-Франківщині. Через три тижні дитині стало різко зле і її скерували до Івано-Франківська, повідомляє пресслужба Львівської обласної клінічної лікарні “Охматдит”.

Втім стан хлопчика погіршувався, тому медики з Івано-Франківська радили перевести дитину до Києва, але батьки обрали інший варіант – поїхали у Львів.

Після консиліуму малюка взяли в операційну. Абсцес розкрили, але гною майже не було, натомість отримали багато несвіжих згустків крові. У дитини були всі ознаки сепсису і септичного шоку.

Згустки з горла забрали, але наприкінці операції відкрилася масивна кровотеча. Її відразу ж зупинили і дитина одужувала в реанімації. Однак в хлопчика знову відкрилася масивна кровотеча, кров з горла лилася фонтаном.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У хлопчика на 3 хвилини зупинилося серце, йому зробили непрямий масаж і пряме переливання крові – тут же, в операційній, троє лікарів дали малюкові свою кров. Таким чином серце малюка вдалося запустити.

«Проте вже через тиждень історія знову повторилася – хлопчик виплюнув 2 згустки крові. У день, на який призначили обстеження знову почалася масивна кровотеча, операційна, інтубація і реанімація… На КТ ми їхали у стані підвищеної бойової готовності», – розповідають медики.

Радіологи побачили несправжню аневризму внутрішньої сонної артерії (так звана псевдоаневризма). Тож хлопчику зробили ендоваскулярну операцію – через маленький розріз у судині стегна аневризму виключили із загального кровоплину.

«Зараз з диною все добре, артерія виконує свою функцію і горло теж в нормі. Він нарешті поїхав додому. У світовій літературі не описано випадків псевдоаневризми внутрішньої сонної артерії у дитини такого віку, тому можна говорити, що ми лікарі з унікальним випадком», – каже завідувач ЛОР-відділення Федір Юрочко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...