Categories: Цікаво

Симптоми Delta-варіанту коронавірусу: хто найчастіше інфікується цим штамом

Вчені з Шотландії порівняли ризик госпіталізації при інфікуванні індійським та британським штамами коронавірусу. Також дослідники визначали, до кого штам Delta “чіпляється” найбільше.

Нині у ВООЗ заявили, що штам коронавірусу з Індії стає домінантним. Він передається приблизно на 60% швидше, ніж варіант Alfa з Великої Британії.

Так, у Сполученому Королівстві передача штаму Delta досягнула піку в у молодій віковій групі у віці від 12 до 20 років. Тож країни вирішили поступово розпочинати імунізацію підлітків 12 – 18 років.

Найчастіше пацієнти, інфіковані цим штамом, скаржаться на загальне нездужання, високу температуру, головний біль, біль в горлі, кашель та нежить. І хоч, на перший погляд, ці симптоми схожі на звичайну застуду, при COVID-19 вони проходять значно важче.

Співробітники Інституту Ашера при Единбурзькому університеті та Ради по громадській охороні здоров’я Шотландії провели дослідження, яке підтвердило, що Delta-варіант має у 1,85 раза вищий ризик госпіталізації, ніж британський штам SARS-CoV-2.

Результати дослідження:

Вчені проаналізували випадки зараження коронавірусом в період з 1 квітня по 6 червня 2021 року. Тоді виявили 19 543 хворих на коронавірус, 377 з яких потребували госпіталізації.

У 134 пацієнтів виявили Delta-штам.

Випадки інфікування цим варіантом спостерігали у всіх вікових групах, але частіше у дітей (5 – 9 років) і забезпечених людей.
У більшості хворих (70%) не було супутніх захворювань, аналогічна частка пацієнтів не імунізувалася проти COVID-19.
Дельта-варіант виявляли в основному у молодших і забезпечених групах. Ризик госпіталізації виявився приблизно вдвічі вищим у пацієнтів з індійським штамом в порівнянні з британським, при цьому ймовірність збільшувалася у пацієнтів з п’ятьма або більше відповідними захворюваннями,
– йдеться в повідомленні.

Вакцини все ще ефективні, але не так, як раніше

Дослідники також проаналізували ефективність вакцинації проти штаму з Індії. Вони повідомили, що препарати від Oxford/AstraZeneca і Pfizer-BioNTech ефективні для зниження ризику зараження і госпіталізації з Delta-штамом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але, разом з цим, вплив на індійський штам, мабуть, став слабшим (якщо порівнювати з британським варіантом).

Препарат від Оксфордського університету і компанії AstraZeneca в запобіганні зараження у пацієнтів з Delta-штамом виявився менш ефективним, ніж вакцина Pfizer-BioNTech,
– розповіли автори.

При цьому вчені наголосили, що їхній аналіз мав наглядовий характер, тож оцінку ефективності вакцин “слід інтерпретувати з обережністю”.

Христина

Recent Posts

Українцям заборонять продавати свої машини: нові правила вже підготували

До чого готуватись? Українцям готують зміни правил оптової та роздрібної торгівлі вживаними автомобілями. Зокрема, пропонується…

57 хв. ago

До реєстру військовозобов’язаних внесуть дані всіх жінок від 17 до 60 років: що це означатиме?

Пояснення адвокатки Нещодавно президент підписав законопроєкт, який передбачає зміни в формуванні єдиного реєстру військовозобов'язаних, призовників…

2 години ago

“Шалене похолодання суне в ці області, прогноз приголомшив навіть синоптиків”: куди пре мороз, дощ і снігопад?

Погода у вихідні буде хмарною із проясненнями, проте дощі пройдуть лише в деяких регіонах. Загалом…

3 години ago

По доларах та євро будуть нові правила: НБУ готує масштабні зміни

НБУ готує масштабні зміни Національний банк нарешті почув бізнес. 25 квітня регулятор анонсував наймасштабніший пакет…

5 години ago

“Мобілізувати” можуть не лише машини: що ще дозволено забирати ТЦК та військовим

В українців можуть забрати не лише авто на потреби ЗСУ, а й житло В Україні…

16 години ago

Долар здувся, а євро пре далі: банки та обмінки змінили курс валют

Валютні курси, що встановлені Національним банком України на сьогодні, 3 травня, мають наступні показники: курс…

17 години ago