facebook

У липні Україну накриє рекордна за 30 років спека: прогноз погоди

Синоптики прогнозують, що погода в липні-2021 може бути рекордно спекотною – з найвищими за останні 30 років температурами. Водночас у прийдешньому місяці будуть спостерігатися короткочасні пониження показників на термометрах.

Свіжим прогнозом із виданням “Укрінформ” поділилася завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух. Експертка зазначила, що липень традиційно є найспекотнішим місяцем літа і, за даними світових прогностичних центрів, поточний рік винятком не буде. У зв’язку з тим, що вже два десятиліття зафіксована середня температура підвищується, в липні-2021 може бути на 0,5-1 градус більш спекотно, ніж в останні 30 років. Балабух пояснила, що такі дані не свідчать про збереження спеки протягом усього місяця.

“Можливі короткочасні зниження температури, які разом із вологою приноситимуть атмосферні фронти та циклони. Липень – це традиційно місяць інтенсивних злив, гроз, граду, шквалу”, – сказала експертка, відзначивши, що така ситуація прогнозується і цього року. “Протягом місяця ми також будемо свідками досить інтенсивних конвективних явищ”, – додала вона.

Із 1991 по 2020-й, тобто протягом останніх 30 років, зміни середньої температури за липень збільшилися на 1,5 градуси порівняно з кліматичною нормою 1961-1990 років. Останні десять років липень був теплішим уже майже на 2 градуси, а в 2010 і 2012 роках “аномалії середньої за місяць температури перевищили 4 градуси”, розповіла Балабух. У свою чергу, народний синоптик Леонід Горбань заявив, що в липні сильна спека буде чергуватися з грозами, зливами та шквалами. За його словами, початок місяця буде дощовим, але вже з 4 по 8 липня встановиться аномальна спека.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...