facebook

“Не дочекаєтеся”: Путін заявив, що Крим належав Україні незаконно, а анексія 2014-го є “історичним вибором” населення

Президент РФ написав статтю про “історичну єдність росіян та українців”, в якій перекрутив історичні події і назвав Україну “дітищем радянської епохи”. 

Президент Росії Володимир Путін написав статтю під назвою “Про історичну єдність росіян та українців”, в якій вчергове намагається спростувати українську державність. Зокрема, він назвав Україну “дітищем радянської епохи”, мовляв сучасним державним кордонам Україна зобов’язана СРСР. Втім Путін наголосив, що перехід Криму із складу РРФСР до УРСР 1954 року був нібито незаконним. Стаття Путіна на майже 40 тисяч символів опублікована російською та українською мовою на сайті Кремля 12 липня.

“У другій половині XVIII століття, після війн з Османською імперією до складу Росії увійшов Крим, а також землі Причорномор’я, які отримали назву “Новоросія”. Вони заселялися вихідцями з усіх російських губерній… Південно-західні землі Російської імперії, Малоросія і Новоросія, Крим розвивалися як багатоманітні за своїм етнічним і релігійним складом. Тут жили кримські татари, вірмени, греки, євреї, караїми, кримчаки, болгари, поляки, серби, німці та інші народи. Всі вони зберігали свою віру, традиції, звичаї”, – пише Путін.

Однак насправді у другій половині XVIII століття, а саме 1783 року, після зречення престолу російського ставленика хана Шахін Герая, Російська імперія вперше анексувала Крим, насильно включивши до свого складу території Кримського ханства. Тоді розпочалася перша хвиля витіснення корінного населення — кримських татар. Греків та вірмен переселили ще 1778 року, а на анексованій території почалася русифікація. Далі Путін продовжує у своїй статті:

“У 1954 році до складу УРСР була передана Кримська область РРФСР – з грубим порушенням діючих на той час правових норм”. Насправді процес приєднання Криму до України пройшов усі передбачені тодішнім законодавством етапи, що тривало протягом декількох місяців. 19 лютого 1954 року Президія Верховної Ради СРСР, враховуючи позицію урядів РРФСР та УРСР, ухвалила указ “Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас юридично Крим перейшов до України пізніше, 26 квітня 1954 року, за ухваленим законом Верховною Радою СРСР. Адже перехід області до іншої республіки міг відбутися лише на підставі закону, а не указу президії. Так, у конституціях РРФСР і УРСР внесли зміни щодо складу їхніх територій. Відтоді Крим законно став частиною України. Крим вирішили передати під управління Україні, аби розв’язати економічні питання її ресурсами, адже півострів зазнав величезних економічних збитків, особливо у сільському господарстві, через низку чинників: масової депортації народів Криму; відсутності хисту до господарювання у новоприбулого населення; проблеми транспорту, електрики, зв’язку. Наприкінці своєї статті Путін називає анексію Криму 2014 року “історичним вибором кримчан і севастопольців” і натякнув, що не збирається повертати Україні незаконно анексований півострів.

“Кримчани і севастопольці зробили свій історичний вибір… Мешканці Донецька, Луганська взялися за зброю, щоб захистити свій дім, мову, своє життя. Хіба їм залишили інший вибір – після погромів, які прокотилися містами України, після жаху і трагедії 2 травня 2014 року в Одесі, де українські неонацисти заживо спалили людей, вчинили нову Хатинь? Таку ж розправу послідовники бандерівців готові були вчинити в Криму, Севастополі, Донецьку і Луганську. Вони і зараз не відмовляються від таких планів. Чекають на свій час. Але не дочекаються”, – написав президент РФ. Нагадаємо, стаття Путіна із вигадками про “історичну єдність росіян та українців” була опублікована 12 липня. У цій публікації він посилається на нібито спільну історію двох “братніх народів”, лише мимохідь згадавши про утиски української мови в Російській імперії та цілком оминувши увагою Голодомор та сталінські репресії, які призвели до смерті мільйонів українців в Радянському Союзі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...