“Живий чи мертвий” кіт – найвизначніші відкриття у фізиці

Виявлення хвиль у просторі-часі та відомий парадокс “про кота” – ось два з десяти найвизначніших досягнень фізики у 2016 р.


“Досягненням року” названо відкриття гравітаційних хвиль, оголошене в лютому.
До рейтингу, складеного журналом Physics World, також увійшов новий експеримент, пов’язаний з улюбленцем публіки котом Шредінгера.
Крім того, в “десятці” фігурує виявлення планети, що обертається навколо найближчої до нас зірки.
Переможне відкриття – плід роботи проекту LIGO, в якому взяли участь понад 80 наукових установ з усього світу.
LIGO має кілька лабораторій у різних точках нашої планети, де спеціальні пристрої надсилають по довгих тунелях лазерні промені в намаганнях зафіксувати викривлення у тканині простору-часу.
Перший сигнал був породжений зіткненням двох чорних дір на відстані понад мільярд світлових років від Землі.

“Те, що зробили фахівці з LIGO за відносно короткий проміжок часу, просто неймовірно”, – каже Геміш Джонстон, редактор журналу Physics World.
“Їхні спостереження – перший прямий доказ існування чорних дір. Отже, проект LIGO вже змінив наші уявлення про Всесвіт”.
Далі читайте про дев’ять інших досягнень з рейтингу Physics World, у довільному порядку.
Кіт Шредінгера: у відомому парадоксі йдеться про кота у замкненому просторі, який нібито може бути живим і мертвим одночасно.
Цей приклад придумано для ілюстрації деяких принципів з дивного світу квантової фізики, насамперед принципу квантової суперпозиції, згідно з яким частинки можуть одночасно перебувати у двох різних станах.
Спільна команда американських та французьких науковців сконструювала дві мікрохвильові камери, в яких у ролі “котів” перебували великі скупчення фотонів. Розвиваючи метафору Шредінгера, команда довела, що “кіт” може водночас бути в двох різних локаціях.
Компактний “гравіметр”: вчені з Університету Глазго розробили недорогий і невеличкий гравіметр – пристрій, що дуже точно вимірює гравітацію Землі. Його можна використовувати для пошуку корисних копалин, цивільного будівництва та спостережень за вулканами.
Найближчий сусід: астрономи знайшли докази існування скелястої екзопланети поблизу Проксима Центавра – найближчої зірки до Сонячної системи – в межах зони, придатної для життя. Ця планета отримала назву Проксима b. Вона в 1,3 рази більша від Землі й теоретично може містити на поверхні рідку воду.

Заплутаність: міжнародна наукова група створила і виміряла явище “квантової заплутаності” між двома типами іонів – зарядженим атомом чи молекулою. Це відкриття допоможе прокласти шлях до розробки надшвидких квантових комп’ютерів.
Дивовижний матеріал: один з найперспективніших нині матеріалів – це графен, і цього року науковцям вдалося виміряти ще одну його властивість – негативну рефракцію. Інформація про цю властивість допоможе у створенні нових оптичних приладів, зокрема надпотужних лінз.
Ядерний годинник: німецькі фізики виявили важковловимі енергетичні зміни в елементі під назвою “торій-229”. Це, можливо, дозволить розробити ядерний годинник, який буде набагато точнішим, ніж поширені нині атомні годинники.
Потужна лінза: науковці з Університету Стратклайду, що в Шотландії, створили нову мікроскопічну лінзу, яку назвали “мезолінзою” (Mesolens). Вона унікальним чином поєднує великий кут огляду з високою роздільною здатністю.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Швидке обчислення: квантові комп’ютери спричинили б у нашому світі нову технологічну революцію, але науковці мусять подолати ще багато перешкод, перш ніж зможуть розробити реальні пристрої для щоденного використання. У 2016 р. австрійські вчені, скориставшись квантовим комп’ютером, симулювали фізичний процес базової взаємодії між субатомними частинками – значне зрушення у цій галузі.
Крихітний двигун: наукова група з Університету Майнца (Німеччина) розробила тепловий двигун, що працює лише на одному атомі. Він обертає температурну різницю на механічну дію, втримуючи один-єдиний іон кальцію у пастці, що має форму воронки.

annashchesna

Recent Posts

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство

На Житомирщині чоовік застрелив 7-річну дитину, дружину та себе у будинку на Житомирщині. Про це…

7 години ago

Українцям безкоштовно вставлятимуть зуби: на яких умовах

Подробиці Українці зможуть безкоштовно зробити протезування зубів Міністерстві охорони здоров'я спільно з Національною службою здоров'я…

7 години ago

Виплату пенсій зупинено: у ПФУ попередили – потім дадуть за всі місяці, але з умовою

Подробиці Українські пенсіонери із числа ВПО, які не пройшли ідентифікацію, отримають свої кошти, як тільки…

10 години ago

В Україні до єдиного реєстру військовозобов’язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок – адвокат

До Єдиного реєстру військовозобов'язаних вноситимуть дані не лише чоловіків, а й жінок від 17 до…

10 години ago

Обдеруть до нитки пів країни: нардепи погодили покарання та штрафи за порушення закону про мобілізацію

Правоохоронний комітет Верховної Ради розглянув пропозиції щодо внесення поправок до законопроекту, спрямованого на посилення покарань…

13 години ago

Альтернатива ТЦК та мобілізації: до Ради внесли новий законопроект

В Україні можуть узаконити приватні оборонні компанії Народні депутати України мають намір зробити легальними приватні…

15 години ago