facebook

Різновікові класи відтепер можна створювати в будь-яких початкових школах

Міністерство освіти і науки України оновило Положення про з’єднаному класі початкової школи. Відтепер такий клас може бути створений в будь-якій школі, а не тільки в філії опорного установи, повідомляється на сайті МОН.

З’єднаний клас, або клас-комплект об’єднує учнів різних років навчання, в тому числі учнів з особливими освітніми потребами.

Класи-комплекти створюються в зв’язку з демографічною ситуацією, коли один або кілька класів у початковій школі не можуть бути створені навіть з мінімальною наповнюваністю 5 учнів. При цьому гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 і не більше 12 осіб.

Освітній процес в таких класах може організовуватися одним або декількома вчителями, в тому числі вчителями-предметниками. Можуть використовуватися технології дистанційного навчання. Навчальні заняття в класах-комплектах по можливості проводяться по одному предмету, з інтегрованим змістом навчального матеріалу.

Освіта з’єднаних класів не обов’язково. Рішення про це приймає школа. Згідно зі статистичними даними, в 2020/2021 навчальному році було створено 1 458 класів-комплектів, з них в сільській місцевості – 1014.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При створенні таких класів обов’язково повинні враховуватися освітні потреби учнів, в тому числі особливі освітні потреби, і можливість школи забезпечити освітній процес для учнів різних років навчання на належному рівні.

Освіта класів-комплектів дозволяє дітям вчитися в найбільш наближеною школі, на денній формі, тобто в постійній взаємодії з учителем. Для дітей з особливими освітніми потребами, які проживають в сільській місцевості, це особливо важливо, оскільки тільки на денній формі вони можуть отримати корекційно-розвиваючі заняття, працювати з асистентом.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...