facebook

“Потужна хвиля коронавірусу накриє Україну за 2-3 тижні”, – Тарас Жиравецький. Інтерв’ю

Він також розповів, скільки мільйонів українців вже перехворіло та чи зачепить їх штам “Дельта”

Незважаючи на недотримання карантину, епідемія коронавірусу в Україні перебуває на мінімумі. Але так буде недовго. Вже із кінця серпня захворюваність піде вверх. Зважаючи на стрімке розповсюдження агресивного штаму “Дельта” в Західній Європі – хвиля в Україні може бути не менш потужною.

Коли ж закінчиться епідемія коронавірусу та які нові симптоми характерні для нових штамів – в інтерв’ю Новини.LIVE розповів відомий український лікар Тарас Жиравецький

Епідемія коронавірусу в Україні зараз на мінімумі

Поки що в Україні спокій, незважаючи на недотримання карантинних обмежень. То й же Atlas Weekend зібрав 600 тисяч глядачів, але росту кількості випадків немає. Ніхто не може пояснити таку специфіку поширення вірусу. Чи пов’язано це із літом та теплом? Навряд чи. Бо у Бразилії чи в Індії теж літо, а кількість хворих там зашкалює. Абсолютно незрозуміла ситуація, яка не піддається жодній медичній логіці.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Отже, хвиля в Україні пішла мінімально вниз – вдень по 200-300 госпіталізацій. Приміром, у Львові, мільйонному місті, було госпіталізовано десь 15 осіб. Це не є багато.

Скільки українців вже перехворіло?

Рік тому я був частково оптимістом і думав, що нас омине. Але потужна хвиля-таки докотилася до нас і ми зрозуміли, що оптимізму мало.

Єдине, що країни Східної Європи хворіють пізніше, ніж західні. Це Польща, Словаччина, Угорщина і навіть Австрія.

Гадаю, в Україні перехворіло 50 % населення. Офіційно називають цифру у 2 млн осіб, але неофіційно може бути у 5 разів більше.

При цьому 50 % ще не перехворіло і якщо до України потрапить агресивний штам – передача інфекції буде достатньо швидкою навіть серед вакцинованих. Може бути досить потужна хвиля. Не думаю, що зачепить тих, хто хворів природнім шляхом. Хіба що одиниці осіб.

Скільки хвиль COVID-19 чекає на Україну?

Думаю, після цієї хвилі нових вже не буде. Хіба що ще одна, коли хворітимуть ті, хто ще не хворів доти.

Здається, наша медична система готова до спалахів. Але інфекція у нас може розповсюджуватися так само блискавично швидко, як приміром у Росії. У них на госпіталізації зараз лежить 180 тисяч осіб (це у 4,5 рази більше, ніж було на піку в Україні. – ред).

Це означає, що ситуація з новим штамом дуже неприємна. Кількість нових випадків збільшується буквально за 2-3 тижні. При цьому госпіталізації відставатимуть на 2-3 тижні, бо зазвичай люди лякають до лікарень на 10-12й день хвороби.

Тому якщо в Україні почнеться різкий ріст по госпіталізаціям, наприклад, більше тисячі-півтора осіб на день – можна говорити про появу третьої хвилі.

Що відбувається із тестуванням?

Проблеми із тестуванням в Україні наразі немає. Тестів достатньо, роблять їх швидко. Єдиний парадокс, оскільки стали доступні швидкі тести на антиген, хворі можуть не потрапляти до статистики, якщо їм не потрібна допомога лікаря чи госпіталізація.

У коронавірусу з’явилися нові симптоми

Зараз хворі майже не скаржаться на втрату нюху. Кажуть, що більше виражена нудота, блювота, але не діарея. Плутають із харчовим отруєнням. Але основний симптом, який “зберігся” – температура. З’явилося 37,5 – робіть швидкий тест. Якщо результат позитивний – лікування по протоколу. Температура – симптом номер один. Це саме основне.

Коли почнеться нова хвиля

Не думаю, що вона почнеться в липні. Швидше за все, це буде кінець серпня. Розповсюдження нагадуватиме минулорічний сценарій – осінь-зима.

Повторюсь, чимало українців перехворіло, половина населення. Тобто вакцинацію ми отримали природнім шляхом, на відміну від західних країн, які притримувалися жорсткого карантину.

Коли закінчиться епідемія коронавірусу

Думаю, влітку наступного року. Але це в Україні. По світу залишаються багато країн, які не перехворіли. Той самий Китай, наприклад, де в тому числі не встигли провакцинувати півтора мільярда населення. Так само як і в Індії.

В країнах Азії теж не було сильних спалахів, а там, окрім Китаю, мешкає величезна кількість населення. Також практично не хворіла ще й Австралія.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...