facebook

Українці слухають не спеціалістів, а кума, брата, свата

В Україні ніколи не працюватиме так звана американська мрія, коли хочу стати зіркою для всіх. Українці хочуть бути зіркою для своїх.

Про це розповіла філософиня, професорка університету Шевченка Наталія Кривда в програмі “БОЧКА. Розмова по-українськи” на YouТube-каналі Gazeta.ua.

“Важливість ближнього кола – один із українських міфів. Нам дуже важлива репутація родини, найближчі друзі. Ми слухаємо не спеціалістів, а близьких людей. Віддаємо перевагу куму, брату, свату,” – пояснює філософиня.

Наталія Кривда зокрема спеціалізується на історії міфології.

“Міф старшого брата й “Україна – це Європа” – це візії себе, і вектори розвитку в той чи інший бік, – розповідає професорка. – Політично активний міф в Україні про відродження нації. Вона вже відродилася, маємо це прийняти як факт. Але це безкінечне коло відродження точно є міфом. Також намагання знайти історичні паралелі між початком ХХ і ХХІ століттям, між 1914-им і 2014-им. Це не працює, це не науково. Історія не повторює сама себе. Це наші штучні пошуки. Сучасність завжди наповнюється новим змістом.”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На думку Наталії Кривди, серед українців також побутує міф, що якщо не ми, то наші діти житимуть краще.

“Це також говорить і про відмову від нинішнього щастя заради майбутніх якихось преференцій і прибутків. Відтак у нас короткий горизонт планування, не вміємо працювати із довгостроковими стратегіями. І не лише тому, що така бурхлива діяльність, історичні, військові події. Бо звикли жити нинішнім днем,” – додає Кривда.

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв’ю “БОЧКА. Розмова по-українськи” із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. У наступних випусках спілкувалися із письменником Станіславом Асєєвим, журналістом і публіцистом Павлом Казаріним, директоркою “Мистецького Арсеналу” Олесею Островською-Лютою та режисеркою Наталією Ворожбит. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...