facebook

Учитель Зеленського Авраменко розповів, як перемогти російське в Україні

Олександр Авраменко, доцент Київського університету імені Грінченка, автор понад 50 підручників та вчитель знаменитостей, серед яких президент Володимир Зеленський, зізнався: він проти шельмування тих, хто не знає української мови. Так їх можна лише відштовхнути, вважає педагог.

В ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL він розповів, як ставиться до того, що багато українців не знають, а деколи й не хочуть знати мову.

“Якщо буду показувати роздратування, я їх на свій бік не перетягну, – говорить Авраменко. – У мене інший підхід – не шельмувати, як дехто футболістів збірної, а зробити так, щоб людям захотілося перейти на українську”.

На думку вчителя, який своїми уроками та підручниками за 17 років заробив мільйонні статки, неприязнь до всього українського прищеплювалася нам протягом століть, тому швидко впоратися з нею не вийде. До того ж відгомін цієї ідеології ми чуємо досі.

“Ще з царської Московії це пішло: в сінях місце української мови, – говорить Авраменко. – Або в хліві. А в палатах, у хоромах – только по-русскі. Українське – мужицьке, а панське – только русскає. Радянський Союз це підхопив і розвинув. Приїхав із села в місто – починай “штокать” і “какать”, бо говорити українською – автоматично записувати себе в другий сорт. Російськомовний – інтелігент, українськомовний – скотар. Пастух”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я зростав і навчався в Запоріжжі, – згадує педагог, – це індустріальне зросійщене місто, і часто люди, коли чули від мене українську, говорили: “Надо же, такой стильный интеллигентный молодой человек, а говорит по-сельски!”. Так це початок 90-х, а нещодавно один популярний український сайт давав мій коментар – і я звернув увагу, який вони знімок поставили. Де вони його викопали? Стою я, якийсь зіщулений, нещасний, ледь не в солом’яному брилику й шароварах біля хати-мазанки… Ну, ви розумієте, так? Не в мене вдома, не в моєму авто (а я їжджу лише на нових автівках преміумкласу, з салону), а так, аби показати: отакий нещасний вигляд має вчитель української. Це теж ідеологія, меседж. Учитель української мови мусить бути бідним, безталанним, ніби вчора з кріпацтва викупили!”.

За словами Авраменка, аби перемогти російське, українське повинно бути не на крок, а на 10 кроків попереду, тому велику увагу він приділяє дизайну своїх книжок: “Українська книжка мусить бути такою, по яку рука сама тягнеться!”. А найприємнішим компліментом вважає почуте на сході України: “Мы хотим, как вы, знать мову!”.

До речі, приватні уроки від Авраменка можуть дозволити собі далеко не всі українці: одне заняття коштує 3000 гривень. Майстер-класи – значно дорожчі: від 14 тисяч. Та зірковий учитель стверджує: попит є, хоч і зменшився в періоди карантину.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...