facebook

Втеча від нудьги та недоїдання: з відпочинкового табору на Львівщині батьки масово забирають дітей

Понад півсотні дітей покинули табір “Соколята” достроково.

На Львівщині з дитячого табору батьки масово забирають дітей. Путівки на відпочинок їм дала держава – для оздоровлення, адже це дітвора з малозабезпечених та багатодітних родин. От тільки умови виявились такими, що витримати їх змогли не всі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

Мешканка Дніпра пані Олена проїхала 1000 кілометрів за 15 годин, щоб забрати двох своїх доньок із табору “Соколята”. Замість трьох тижнів діти витримали лише один.

Молодша донька, 12-річна Руслана одразу кидається в обійми мами. На третій день у таборі дівчинка занедужала. Каже, що боліла голова, нудило, лихоманило і був різкий біль в животі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Попри такі гострі симптоми директор табору не поспішав викликати медиків швидкої допомоги. Він запевняв, що це не отруєння, а нервовий зрив — мовляв, дівчинка посварилася з подругами і перехвилювалася.

Тільки після того, як мама по телефону наполягла на виклику швидкої, Руслану все таки госпіталізували. Як підтвердила лікар-педіатр Ольга Ворона, у малої пацієнтки були функціональні розлади шлунку.

Директор табору “Соколята” вважає, що нічого надзвичайного не сталося. “Дитина жива-здорова, мама її забирає, має право. Не всі діти приїхали до нас здорові”, – каже він.

Понад півсотні дітей звідси забрали достроково, за словами директора, бо вони сумували за домом. Але батьки наполягають, що причина в іншому: діти тут нудьгують і недоїдають.

Діти розповідають, що їжа тут несмачна, порції невеликі, часто доводилося лягати спати голодними. Вожаті змушені були допомагати на кухні, тому готувати розважальну програму у них вже не було часу. Скрізь у приміщеннях табору – бруд, вікна не відчиняються, щоб провітрити.

Мама 10-річного Дмитра, який витерпів у таборі лише тиждень і благав забрати його додому, каже, що була шокована довколишнім брудом. “В одній кімнаті роблять ремонт, в другій – діти поселені і цим всім дихають, цією пилюкою”, – нарікала вона.

До того ж вожата, яка працювала із групою Дмитрика, звільнилася під час заїзду, після чого батькам сказали, щоб шукали нову вожату або забирали дітей.

“Вожаті щодня приходять на роботу і щодня звільняються. Це є плинність кадрів”, – незворушно зауважив з цього приводу директор табору.

Причиною такої ситуації стало те, що тендер на оздоровлення дітей виграв табір, який розрахований на 250 дітей. Однак, зобов’язувався він прийняти учетверо більше вихованців з малозабезпечених та багатодітних родин з усієї України. Тож там почали спішно розширюватись і ремонтуватися.

“Мало бути приблизно 250-300 дітей, а зросло до 1000. Це умови тендеру, на жаль, я не можу прокоментувати, чому так сталося”, – прокоментував ситуацію голова Самбірської райдержадміністрації Іван Ільчишин.

Чиновники не приховують – вожатих, кухарів та прибиральниць утричі менше, аніж потрібно. Зараз готується подання до Львівської ОДА, щоб скоротити кількість дітей і вони могли належним чином оздоровитися.

Але путівки у “Соколята” уже розподілені. Зміни мали тривати від липня до грудень. Щоб діти з потребуючих родин могли відпочити, із держбюджету виділили понад 600 мільйонів гривень. Дорогу малозабезпечені батьки оплачують самі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...