facebook

Винна коронакриза: мільйони жінок в Україні опинилися на межі втрати роботи

Половина працевлаштованих в Україні жінок ризикує втратити роботу вже в найближчі кілька років. Йдеться про 4,4 млн осіб – передусім це співробітниці старші за 40 років.

Українки заробляють менше українців

У зоні найбільшого ризику, за даними аналітиків Центру економічної стратегії (CES), опинилися працівниці з таких галузей:

сфера послуг і торгівлі;

офісна робота;

інженерія та наукові дослідження;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

робочі спеціальності.

Важливу роль у погіршенні ситуації зіграла пандемія COVID-19 – коронавірусні обмеження вже призвели до масових скорочень. До того ж бізнес перейшов до прискореної автоматизації: частина посад ліквідується або об’єднується заради економії, частина стає непотрібною на тлі цифровізації документообігу тощо. Наприклад:

касирів замінюють термінали, сортувальників у логістичних центрах – роботи;

банки переходять в онлайн, тому відділення закриваються, потреба в економістах і діловодах падає.

Тільки за “карантинний” 2020 рік кількість працюючих жінок в Україні скоротилася вже на 4%.

4,4 млн жінок в Україні можуть втратити роботу

Чому коронакриза вдарила по жінках
Гендерна нерівність на ринку праці досі існує, і це глобальна тенденція. По всьому світу жінки виявилися більш уразливими до економічних наслідків пандемії COVID-19. І ось чому:

У галузях, які найсильніше постраждали від коронакризи, традиційно працює більше жінок, ніж чоловіків. Це сфера послуг, торгівля, готельний бізнес, індустрія краси. У цих галузях працює кожна четверта працевлаштована жінка.

Багато тих, хто вчиться, залишилися вдома через перехід шкіл і університетів на дистанційний формат роботи. У підсумку саме жінкам довелося кидати роботу, щоб стежити за дітьми.

Коронакриза змусила бізнес прискорити автоматизацію і, умовно кажучи, “заміну людей на роботів”. Під удар потрапили передусім фахівці низької кваліфікації. І це теж традиційно переважно жінки.

З гендерною нерівністю вирішили боротися
Міністерство економіки 1 вересня опублікувало проєкт Національної стратегії щодо зменшення розриву в оплаті праці чоловіків і жінок. Наразі цей план перебуває на громадському обговоренні. Він включає і законодавчі ініціативи, і суспільно-освітні заходи.

Заступниця міністра економки України Світлана Глущенко впевнена: розрив в оплаті праці жінок і чоловіків існує, але вже скорочується. У першому кварталі 2021 року він склав близько 18%. Це менше, ніж будь-коли в Україні, але все одно більше, ніж у багатьох розвинених країнах.

Раніше OBOZREVATEL писав, що:

Деякі країни отримали вигоду від коронакризи, а повернення в докоронакризовий світ вже не буде.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...