facebook

Побічні ефекти Pfizer і Moderna: з’явилися результати масштабного дослідження

У препаратів Pfizer Moderna не виявлено серйозних побічний ефектів під час моніторингу безпеки мРНК-вакцин. Представники федерального і приватного страхування в США провели ряд досліджень, щоб визначити реакції на вакцинацію. Про це пише НВ.

З 14 грудня 2020 групою вчених щотижня проводиться аналіз медичних записів мільйонів пацієнтів, які отримали мРНК-вакцину від COVID-19.

Як повідомили дослідники, спостереження за вакцинованими триватиме ще близько двох років. Але вчені запевняють, що за проміжними результатами вже можна судити про те, що вакцини безпечні для людей.

Експерти проаналізували 6,2 млн пацієнтів з однією дозою вакцини і 5,7 млн з двома щепленнями. Так вони змогли визначити, що немає ніяких статистичних доказів, які пов’язують щеплення з одним з 23 можливих результатів.

Спираючись на виникаючі проблеми, гіпотетичні зв’язки і початкові результати клінічних випробувань, кожен побічний ефект був обраний спільно з експертами Центром по контролю і профілактиці захворювань (CDC).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Першочерговим завданням перед авторами дослідження було визначити неврологічні розлади, сердечно-судинні проблеми і інші серйозні захворювання, такі як параліч Белла, апендицит і анафілаксія.

Пацієнти, які отримали щеплення в останні кілька тижнів не проявили більш серйозних наслідків для здоров’я, ніж ті, хто не вакцинувалася або отримав дозу препарату більше 3 тижнів тому. Автори дослідження не заперечують, що побічні ефекти були, однак, жодна з компаній не перевищила допустимий “сигнальний” поріг.

“Результати цього дослідження – відмінний приклад того, наскільки серйозно CDC відноситься до безпеки вакцин і наскільки ретельно і прозоро ми проводимо моніторинг безпеки”, – розповів заступник директора Управління безпеки імунізації CDC Том Сімабукуро.

Згідно з поточним дослідженням, проблеми з серцем були виявлені тільки у 34 пацієнтів у віці від 12 до 39 років. Симптоми тривали тиждень після вакцинації і незабаром пацієнти почували себе краще. Вчені встановили, що на мільйон вакцинованих в цій віковій групі буде 6,3 додаткових випадків міокардиту. За даними вчених, це рівень значно нижче, ніж рівень розвитку міокардиту після COVID-19.

Також серед мільйона вакцинованих вчені підтвердили тільки 55 випадків алергічної реакції на препарат. В основному алергія трапляється через 30-40 хвилин після щеплення, в цей час пацієнт повинен знаходиться під наглядом лікарів.

“Світ покладається на безпечні та ефективні вакцини, щоб покласти край пандемії COVID-19. База даних з безпеки вакцин ідеально підходить для проведення цього важливого спостереження, і ми продовжимо стежити за безпекою всіх вакцин, що захищають від COVID-19”, – повідомляє директор Центру вивчення вакцин Kaiser Permanente Нікола Кляйн.

Таким чином, вчені резюмували, що вакцинація препаратами Pfizer і Moderna набагато безпечніше ніж зараження коронавірусною інфекцією.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...